integratie gebouw- en omgevingsinformatie

09 februari 2011

Door TNO-software stap verder in open integratie gebouw- en omgevingsinformatie

Met nieuw ontwikkelde software van TNO is de CityGML omgevingsinformatie omgezet naar een open standaard voor BIM modellen IFC. Hierdoor wordt omgevingsinformatie integraal te combineren met gebouwinformatie. Hierdoor levert TNO een belangrijke bijdrage aan de integratie van omgevings- en gebouwinformatie.

Het project is gestart met het downloaden van omgevingsdata in de vorm van CityGML bestanden. De proef is uitgevoerd op verzoek van Balance&Result die in het kader van de BIMcaseweek behoefte had aan omgevingsinformatie. Balance&Result wil een analyse kunnen uitvoeren van de bouwplaatslogistiek voor de renovatie van woningen in de bebouwde omgeving. Door de integratie van omgevingsinformatie in het gebouwmodel kan het gebouwontwerp integraal worden ontwikkeld.

TNO is een autoriteit op gebied van open standaarden voor bouw en infra en ontwikkelde eerder al een transformatie van IFC naar CityGML. Nu is dus ook transformatie de andere kant op gerealiseerd. TNO en Bestel3D maken ook deel uit van de nationale 3D pilot waarin omgevingsinformatie steeds meer in 3D wordt ontsloten. De pilot is een initiatief van Kadaster en Geonovum. In deze pilot wordt een generieke aanpak voor 3D omgevingsinformatie in Nederland ontwikkeld.

BIMCaseweek

Van maandag 7 tot en met donderdag 10 februari 2011 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de vierde BIMCaseweek plaats. Drie teams zullen wederom het werken met BIM tot het uiterste beproeven. De doelstelling van de BIMCaseweek 2011 is het verdiepen van de reeds aanwezige BIM-kennis bij de deelnemers. Tijdens de BIMCaseweek van 2011 wordt een renovatieproject van woningbouwcorporatie Stadgenoot in Amsterdam gebruikt om een zo hoog mogelijk BIM-gehalte te bereiken.

Balance&Result is een adviesbureau voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en organisaties in de bouw. Ze kennen de sector en werken resultaatgericht, met gevoel voor de menselijke maat.

TNO is een onafhankelijke innovatie-organisatie. We verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. TNO is expert in bouwinformatica en adviseert een verscheidenheid aan klanten op het gebied van open en slimme integratieoplossingen voor ICT in de bouw.

Via de website Bestel3D.nl is het mogelijk om object-hoogtedata en maaiveld-hoogtedeata te bestellen. Objecten zijn: bebouwing, kassen, vegetatie, industriele objecten en waterpartijen. Maaiveld-hoogedata elementen zijn: wegkanten, slootkanten, dijken, wegen, rails, bruggen, etc.. Aan de bebouwing en vegetatiegroepen zijn ook gemiddelde hoogten ten opzichte van het maaiveld gekoppeld. Het gehele Nederlandse grondgebied is beschikbaar via www.Bestel3D.nl en automatisch worden CityGML modellen uitgeleverd.

De 3D pilot is een initiatief van Kadaster, Geonovum, Ministerie van I&M en NCG. In deze pilot wordt een generieke aanpak voor 3D omgevingsinformatie in Nederland ontwikkeld op basis van ervaringen die worden opgedaan met use cases op een 3D testbed waaraan meer dan 60 organisaties samen werken. bericht 2011-5

www.tno.nl/bim/