Gemeente Alkmaar


Inspanningen rond schoolverlaters werpt vruchten af

Alkmaar, 9 februari 2011

Uit de voorlopige landelijke schoolverlatercijfers is gebleken dat de regionale inspanningen zijn vruchten afwerpen. Regio Noord Kennemerland stond in 2008-2009 landelijk op 34e plaats; nu is ze gestegen naar de 11e plaats.

Wethouder Rian van Dam: "Het afgelopen jaar hebben we met het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs veel aandacht besteed aan de voortijdig schoolverlaters. Door deze intensieve samenwerking gaat het de goede kant op. De scholen werken met onder andere verzuimcoördinatoren, overbruggingsklassen en oriëntatieklassen om leerlingen beter te kunnen begeleiden. Ons gezamenlijk doel is dat niemand de deur uit gaat zonder diploma. Iedere jongere die voortijdig de school verlaat, is er één teveel."

Inhaalslag schoolverlaters
Het uiteindelijke doel is om het aantal voortijdig schoolverlaters met 40% te verminderen. Uit de voorlopige cijfers over het schooljaar 2009-2010 blijkt dat de regio nu op een vermindering van 27% zit. Dit zijn 274 voortijdig schoolverlaters. Vooral bij de grootste school voor het middelbaar beroepsonderwijs in de regio, het Horizon College, zit de verminderingsvaart er nu goed in.

René van Schalkwijk, lid van het College van Bestuur: "De samenwerking met de gemeenten en de scholen voor voortgezet onderwijs wordt steeds beter. Nu besteden we extra aandacht aan het binnenboord houden van leerlingen boven de 18 jaar die niet leerplichtig zijn. Bij de aanmelding voor een opleiding kijken we of de opleiding goed past bij wat een leerling kan, of een leerling voldoende weet van het beroep én of een leerling goed gemotiveerd is voor de opleiding."

Thuiszittende jongeren
Naast het begeleiden van voortijdig schoolverlaters dragen gemeenten ook bij aan het verminderen van het aantal thuiszittende jongeren. Dit vraagt wel om een andere aanpak. Leerplichtambtenaren zijn zeer alert op verzuimmeldingen en participeren in de zorgadviesteams van de scholen. Van Dam: "Het leerplichtonderzoek van Alkmaar laat zien dat er op dit moment 17 jongeren beneden de 18 jaar thuiszitten, dat wil zeggen 0,1% van de Alkmaarse leerplichtige jongeren. Het gaat dus om een beperkt aantal jongeren, waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat ze in beeld zijn. De meesten kunnen binnenkort in een vervolgtraject van opleiding of zorg terecht."