CDA


Nieuws
Bijeenkomst met staatssecretaris in Aalten groot succes dinsdag 8 februari 2011

Wat Bleker kan kan Bleker alleen

De verkiezingscampagne van het CDA deed op maandag 7 februari Aalten aan. Als speciale gast was staatsecretaris van landbouw Henk Bleker aanwezig, en daarnaast Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel en lijsttrekker van CDA Gelderland Jan Jacob van Dijk.
âs Middags waren een drietal werkbezoeken aan enkele bedrijven in de omgeving van Aalten; kippenbedrijf van Arjan Gussinklo (Lintelo), Hoopman Machines (Ijzerlo) en De Dorset Group (Aalten). Bedrijven die mogelijk niet zo bekend zijn, maar in de Achterhoek een voorbeeld zijn van ondernemerschap.

In Activiteitencentrum âDe Polâ in Aalten werd het werkbezoek van Henk Bleker âs avonds afgesloten. âDe Polâ zat vol en Henk Bleker legde op zijn heldere, duidelijke en begrijpelijke manier van praten uit wat het beleid is dat hij op zijn ministerie voert.
Dat sprak de toehoorders goed aan; enkele VVDâers gaven meteen aan fan te zijn van Bleker. Kortom, dit zegt wel iets over de heldere wijze waarop Henk Bleker het CDA beleid van Natuur en Landbouw verbindt. Geen tegenstellingen, maar verbinden.

Met name in een economisch moeilijke tijd is in het verbinden de meerwaarde te halen. Geen doemdenken maar met visie en daadkracht helder de mogelijkheden verwoorden en omzetten in beleid.

Het CDA stuurt niet op geld, maar binnen de beschikbare middelen, met visie op natuur en landbouw. Het ondernemerschap van de landbouwer moet de ruimte krijgen. En natuurbeheer zal deels impliciet met het werk van de ondernemer moeten worden meegenomen zonder overheidssubsidie. We moeten af van de tweedeling Natuur en Landbouw. Landbouw is ook Natuur, en de moderne jonge agrarische ondernemens weten dat maar al te goed en handelen daar ook naar.
Want als de landbouwer bosjes e.d. binnen zijn percelen aanlegt, om wild en vee beschutting te bieden, dan krijgen we samen een mooier landschap. En daar mag best een gepaste vergoeding tegenover staan.

Met de welbespraaktheid van Henk Bleker is niets mis. Het zelfde geldt voor de lijsttrekker voor de Provinciale verkiezingen van het CDA, Jan Jacob van Dijk. Hij zette uiteen waar het CDA voor staat; Veilig Thuis in Gelderland, Snel Thuis in Gelderland, en Mooi in Gelderland. Leefbaarheid, economie, bereikbaarheid en welzijn gaan hand in hand.

Het CDA wil blijven investeren in de Gelderse samenleving met de opbrengst van de rente van de Nuon-gelden. Daarmee is ook voor onze kinderen en de generatie daarna ruimte om antwoorden te geven op de vragen die dan leven. Dat is Rentmeesterschap. Niet zoals de PVV het korte termijn succes voor ogen heeft, door iedere burger 1000 euro te willen schenken.

Het CDA staat voor een stabiel, gedegen en sociaal beleid. De vele aanwezigen hadden alle ruimte om met de sprekers in gesprek te gan, en daar werd veel gebruik van gemaakt. Uiteindelijk was het een geslaagde avond.

Herman Koster, Statenlid.
h.koster@ps.gelderland.nl