CDA


Nieuws
Van EHS naar AHS: CDA pleit voor Agrarische Hoofdstructuur woensdag 9 februari 2011

Op uitnodiging van LTO Noord en CDA Geldermalsen bracht staatssecretaris Henk Bleker op 8 februari een bezoek aan Geldermalsen. Hij sprak daar over het beleid van het nieuwe ministerie Economie, Landbouw en Innovatie en in het bijzonder over de Ecologische Hoofdstructuur.

Bleker begon de avond met het onderstrepen van het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse economie. Per jaar wordt maar liefst 65 miljard euro door deze sector geëxporteerd. Om de landbouw ook voor de toekomst fitaal te houden pleitte de staatssecretaris voor agrarisch ondernemen met een plus. Die plus kan bestaan uit bijvoorbeeld het participeren van boeren in ontwikkelingswerk of natuurbeheer.

Ook werd het onderwerp schaalgrootte aangesneden, waarop een levendige discussie ontstond over de vraag hoe groot agrarische bedrijven mogen zijn. Bleker was van mening dat dit vooral een morele afweging is: een bedrijf kan gerust groeien maar moet niet de afmetingen van een familie- en gezinsbedrijf te buiten gaan. Dan verliest de agrarische sector de verwevenheid met de samenleving en daarmee haar maatschappelijk draagvlak. De menselijke maat moet leidend zijn bij het bepalen van de grens. Bleker: âOp die manier kan de landbouw weer een gewaardeerde ondernemende sector worden.â

Gelders CDA-lijsttrekker Jan Jacob sloot de avond af met een pleidooi voor een verschuiving van de Ecologische Hoofdstructuur naar een Agrarische Hoofdstructuur. De EHS plannen die veel boerenbedrijven op slot zetten moeten niet verder uitgevoerd worden. In plaats daarvan moet het belang van de agrariërs weer voorop staan: zij kunnen ook prima een rol spelen in het beheer van landschap en natuur.