Politie Groningen

Rechter verklaart klacht over politieoptreden ongegrond

Groningen, 09-02-2011 o Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft eind januari geoordeeld dat een klacht van een 22-jarige man uit Groningen over het ME-optreden op de Stoepemaheerd in Groningen op alle fronten ongegrond is.

De Stadjer werd op 1 januari 2010 tijdens een optreden van de Mobiele Eenheid in de wijk Beijum geslagen en daarna gebeten door een politiehond. De man deed aangifte tegen de politiemedewerkers en hij diende ook een klacht in bij het Gerechtshof.

Geen vervolging

Het Openbaar Ministerie (OM) had al eerder een uitgebreid onderzoek laten verrichten. Uit het oordeel van het OM blijkt dat de man zich had moeten verwijderen. Toen hij dat niet deed, was het toegepaste geweld met de wapenstok begrijpelijk en niet buitensporig. De Stadjer rende weg en hij kwam ten val. In reactie op de val beet een politiehond de man. Het OM oordeelde dat de betrokken politiemensen hem niet opzettelijk en met overschrijding van de normen hebben mishandeld. Daarom was van verdere strafrechtelijke vervolging geen sprake.

Oordeel

De Stadjer nam geen echter geen genoegen met de beslissing van de officier van justitie. Hij stapte vervolgens naar de rechter. Het Gerechtshof oordeelde dat het politieoptreden gericht was tegen een menigte waarvan de 22-jarige deel uitmaakte. Tegen de menigte is meerdere keren gevorderd zich te verwijderen. De man voldeed niet aan deze herhaalde vorderingen. De klap met de lange lat was bovendien niet gericht op de mishandeling van de klager, maar op het herstel van de openbare orde. Het aangewende geweld kon daarom volgens de rechter niet als disproportioneel worden aangemerkt. Onderdeel van het politieoptreden was de inzet van politiehonden. Ook hier was de inzet niet gericht op de mishandeling van de Stadjer, maar op het herstel van de openbare orde. Zodoende kon ook de inzet van politiehonden niet als disproportioneel worden aangemerkt. Het Gerechtshof wees daarom de klacht van de Groninger op alle fronten af.

Bescherming

Regiopolitie Groningen is blij met de uitspraak van het Gerechtshof. We hebben nooit getwijfeld aan de integriteit en juistheid van ons optreden. Het arrest ervaren we als een mooie bescherming van het betreffende politiewerk. De agenten hebben in de bewuste nacht onder (soms) moeilijke omstandigheden hun werk op verantwoorde en zorgvuldige wijze gedaan, zegt Monique Pennings, districtschef Groningen/Haren.