Gemeente Zoetermeer

Al driehonderd bezuinigingsideeën binnen

Bij de gemeente Zoetermeer zijn tussen half januari en 8 februari al 300 bezuinigingsideeën binnen gekomen van bewoners, organisaties en bedrijven. Dit laat zien dat de Zoetermeerders zeker mee willen denken over de bezuinigingsopgave van EUR 12 miljoen.
Veel van de tot nu toe ingediende ideeën zijn interessant om uit te zoeken zoals het minder vaak ophalen van vuilnis, het gemeentemagazine digitaal aanbieden en LED lampen gebruiken voor de straatverlichting.

"Maar we zijn er nog niet! Zoetermeerders staan erom bekend dat ze positief maar ook kritisch zijn. Ongetwijfeld leven er nog veel meer besparingsideeën waar we nu nog geen zicht op hebben", aldus wethouder Edo Haan. "Tot 21 maart kan iedereen ideeën sturen, we nemen ze uiterst serieus."

De gemeente Zoetermeer moet de komende jaren EUR 24 miljoen bezuinigen. Hiervan is al EUR 12 miljoen ingevuld door bezuinigingen op de interne bedrijfsvoering. De laatste EUR 12 miljoen bezuinigingen kan gevolgen hebben voor de externe dienstverlening. Daarom nodigt de gemeente alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit om ideeën in te sturen.

Bijeenkomst op 17 februari
Op donderdag 17 februari is voor alle ondernemers en maatschappelijke organisaties binnen de sectoren welzijn, jeugd & onderwijs en cultuur een bijeenkomst in restaurant De Sniep, Broekwegschouw 211. Hier worden alle besparingsideeën besproken en mogelijk gecombineerd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de ontvangen antwoordkaartjes of via zuinig@zoetermeer.nl (onder vermelding van: aanmelding 17 februari, naam en adres).

Slotbijeenkomst 24 februari
Op 24 februari is een grote slotbijeenkomst voor zowel de inwoners, ondernemers als maatschappelijke organisaties in restaurant De Sniep. Iedereen die graag verder wil meedenken is welkom. Alle verzamelde ideeën worden gebundeld, gecombineerd en verder uitgewerkt in de vorm van een 'wereldcafé'. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de ontvangen antwoordkaartjes of via zuinig@zoetermeer.nl (onder vermelding van: aanmelding 24 februari, naam en adres).

Kunt u er niet bij zijn en heeft u wel ideeën? Via de website www.zuinigzoetermeer.nl kan iedereen meedenken over mogelijke bezuinigingen, voor zowel de gemeente op zich als de gemeentelijke organisatie. Wat kan beter en/of anders worden georganiseerd? De gemeente is ook te vinden op Facebook: gemeente Zoetermeer, en op twitter: @gemZoetermeer.

Op 9, 11 en 12 februari komt de gemeente naar de bewoners. In het Stadshart en de wijkwinkelcentra zijn enquêteurs actief die nieuwsgierig zijn naar de bezuinigingssuggesties van voorbijgangers. Bij de wijkposten, bibliotheek en het publieksplein van de gemeente hangen posters en kunnen de antwoordkaartjes ter plekke worden ingeleverd.

In maart en april worden alle ingebrachte ideeën financieel en op haalbaarheid getoetst. Na april is op de website lezen wat met de binnengekomen tips is gebeurd.