Wetterskip Fryslân

Lemmer valt mee

Verontreiniging bluswater brand Lemmer valt mee

woensdag, 9 februari 2011
De verontreiniging van het bluswater van de brand die gistermiddag en avond woedde in Lemmer valt mee. Wetterskip Fryslân heeft het bluswater opgevangen in een apart bassin en geanalyseerd op verontreiniging met styreen. Styreen wordt onder andere gebruikt als grondstof voor piepschuim. De hoeveelheid aangetroffen styreen is onder de norm voor oppervlaktewater. Het bluswater kan zonder probleem door de rioolwaterzuivering worden verwerkt.

Vandaag en morgen laat het waterschap het bluswater gecontroleerd afvoeren naar de rioolwaterzuivering voor verwerking. Medewerkers van het waterschap houden een vinger aan de pols en controleren het water regelmatig op verontreiniging. Naast controle op styreen wordt er ook gekeken naar andere mogelijk aanwezige stoffen in het water.

Vandaag overleggen het waterschap en de gemeente Lemsterland hoe het terrein wordt schoongemaakt.

Controle oppervlaktewater omgeving

Tijdens de brand is melding gemaakt van roetdelen die uit de lucht naar beneden vielen in het omliggende gebied. Daarom onderzoekt het waterschap vandaag en morgen het oppervlaktewater in de omgeving.

Dinsdag 8 februari brak rond 16.15 uur bij Polem BV. in Lemmer brand uit. Dit bedrijf maakt silo's en tanks van Glasvezel Versterkt Kunststof (GVK). Gisteravond laat gaf de brandweer het sein `brandmeester'.