KRO

'Ziekenhuizen en orthopedische bedrijven aansprakelijk voor ondeugdelijke prothesen'

Nieuws naar aanleiding van uitzending KRO Reporter

Advocatenkantoor Van der Goen heeft twee orthopedische firma's aansprakelijk gesteld voor de schade die tientallen patiënten hebben geleden nadat bij hen een nieuw type kunstheup is ingebracht. Het advocatenkantoor is voornemens meerdere ziekenhuizen en op termijn ook andere producenten aansprakelijk te stellen. Dit meldt het onderzoeksprogramma KRO Reporter op haar website.

Op 29 januari jl. vertelden gerenommeerde orthopeden in de KRO Reporter uitzending `730 dagen pijn' dat de nieuwe kunstheup onvoldoende wetenschappelijk onderzocht is. De gedupeerden hebben lichamelijke klachten als gevolg van de `metaal op metaal-kunstheup', aldus Van der Goen Advocaten. Een aantal patiënten heeft een hersteloperatie moeten ondergaan. Volgens het advocatenkantoor zijn veel cliënten geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt door de `metaal op metaal-kunstheup'. In KRO Reporter vertelde een patiënte over ijzerslijpsel -afkomstig van de kunstheup- dat bij haar tumoren veroorzaakte.

Van der Goen Advocaten heeft nu de firma's DePuy en Biomet aansprakelijk gesteld voor materiële en immateriële schade bij tientallen patiënten. Naar verwachting zullen op korte termijn ook andere producenten aansprakelijk worden gesteld. `De producent is aansprakelijk voor het gebrek in het product', aldus het advocatenkantoor. Ook meerdere ziekenhuizen zullen aansprakelijk worden gesteld. `De artsen c.q. ziekenhuizen dienen in te staan voor de deugdelijkheid van de door hen gebruikte prothesen, zo laat advocaat mr. De Graaff-Bosch van het advocatenkantoor aan KRO Reporter weten.

Bekijk de uitzending terug op www.kro.nl/reporter