Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Rover roept provincie Gelderland op toiletten in trein voor te schrijven
Rover roept de politieke partijen die deelnemen aan de provinciale verkiezingen in Gelderland op om de regionale spoorlijnen een toilet in de treinen voor te schrijven. Hoewel de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om in alle treinen van Nederland toiletten te laten aanbrengen, geldt deze verplichting niet voor provincie Gelderland. Volgens Rover is het probleem in Gelderland echter niet minder dringend dan in de rest van Nederland.

Enkele maanden geleden heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om in alle treinen in Nederland toiletten te laten aanbrengen. De Tweede Kamer heeft echter geen directe zeggenschap over regionale treinen die onder de verantwoordelijkheid van decentrale overheden vallen. In tegenstelling tot wat bepaald is door een aantal andere provincies (Groningen, Friesland, Overijssel, Limburg) heeft de provincie Gelderland besloten om de regionale treinen waar zij verantwoordelijk voor is niet te voorzien van toiletten. In juli 2009 hebben de Provinciale Staten van Gelderland een motie, om toch toiletten voor te schrijven, verworpen.

Rover ziet een toilet in de trein als basisvoorziening voor de reiziger. Waar een auto of bus altijd in geval van nood aan de kant gezet kan worden, moeten mensen met blaas- of darmproblemen maar ook ouderen of gezinnen met jonge kinderen zich in de Gelderse trein zonder toilet laten opsluiten. Een toilet op het station is volgens Rover geen serieus alternatief: overstaptijden zijn vaak te krap voor een toiletbezoek en op kleinere stations komt al helemaal geen toilet.

Na een actie van Rover, patiëntenverenigingen en vakbonden van conducteurs besloot de Tweede Kamer het toilet in de trein verplicht te stellen. De verwachting is nu dat binnenkort alle Nederlandse treinen, behalve de Gelderse, van een toilet zijn voorzien. Rover vindt de Gelderse uitzondering niet te verantwoorden, ook hier kan de reistijd net zo goed oplopen als in de rest van Nederland. Rover roept de politieke partijen van de provincie daarom in een brief op om ook voor de regionale spoorlijnen alsnog een toilet in de treinen voor te schrijven.
Pagina geplaatst: 9 februari 2011