Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere in Berlijn

Datum: 09 februari 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere bezocht op 7 en 8 februari 2011 Berlijn. Hij ontmoette er zijn ambtsgenoot Guido Westerwelle evenals Minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Er vonden ook contacten plaats met parlementsleden van de Commissie Europese Zaken van de Bundestag en met vertegenwoordigers van enkele toonaangevende Duitse denktanks.

De Europese agenda was een essentieel onderdeel in de gesprekken met deze cruciale EU partner. Zowel Duitsland als België zijn voorstander van méér economische convergentie in de EURO zone. België hecht daarbij groot belang aan de zes wetgevende voorstellen van de Europese Commissie die concrete stappen zijn op de weg naar een coherenter economisch beleid in een communautair kader. Minister Vanackere pleitte daarom ook bij zijn Duitse collega's voor de centrale rol van het Europees semester - ook al is daarbij voortdurende sturing in fora als de Eurogroep en Europese Raad steeds noodzakelijk. Ook thema's als de G20, het IMF en de uitbreiding van de EU kwamen aan bod. Steven Vanackere verheugt zich over de vaak heel gelijklopende visie op Europees beleid tussen Duitsland en België. Tijdens de gesprekken wees collega Westerwelle herhaaldelijk op het geslaagde Belgische EU voorzitterschap en hij drukte in dat verband zijn dankbaarheid uit voor de inspanningen van ons land.

Ook de internationale agenda kwam ruim aan bod in de gesprekken, onder meer de situatie in Egypte en de weerslag hiervan op de Arabische wereld en het Midden-Oosten. De Duitse actie in de Veiligheidsraad was ook onderwerp van gesprek met bijzondere aandacht voor de rol van de VN in de Grote Meren regio en de wil van België en Duitsland om verder hierover te overleggen.

Het staatsbezoek van de Koning en de Koningin aan Duitsland volgende maand is nog maar eens een bewijs voor de kwaliteit van onze bilaterale relaties. Het bezoek van Steven Vanackere aan Berlijn laat toe de grondige voorbereiding van het staatsbezoek van de Vorsten te verzekeren.