Gemeente Bernheze


2011

Terugblik op de raadsvergadering van 3 februari 2011

Op donderdag 3 februari 2011 vond een raadsvergadering plaats. Hieronder een korte weergave van de vergadering en een toelichting op enkele besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen.

Benoeming tijdelijk raadslid F. Geenen
De heer F. Geenen uit Vorstenbosch is voor een periode van 16 weken benoemd als raadslid. Hij vervangt raadslid E. Theunissen van de fractie Progressief Bernheze.

Cofinanciering herinrichting centrum Loosbroek
De fractie CDA stelde tijdens het vragenuur de cofinanciering van de gemeenschap Loosbroek voor de herinrichting van het centrum aan de orde. De vraag was of de provincie de cofinanciering daadwerkelijk als een vereiste heeft gesteld bij de subsidieaanvraag. Daarnaast is het volgens het CDA maar de vraag of de particuliere en vrijwillige bijdrage van EUR 150.000,- haalbaar is. Volgens de verantwoordelijke wethouder vraagt de provincie bij haar subsidietoekenning om een sociaal-maatschappelijke component en dat is vertaald in een inspanningsverplichting. Als deze inspanningsverplichting van EUR 150.000,- niet wordt gehaald, benadert de gemeente de provincie opnieuw voor financiële steun. Wanneer de provincie hier niet in meegaat wordt het weer in de gemeenteraad besproken.
Met het antwoord van de wethouder was niet iedereen tevreden en de fractie VVD diende daarom een motie in. Daarin nodigde zij het college uit om het aanvullende budget van
EUR 150.000,- als gemeente zelf beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de herinrichting van het centrum. De motie werd met 9 stemmen voor (CDA, ABB en VVD) en 11 stemmen tegen verworpen.

Multifunctioneele accommodatie Vorstenbosch
Tijdens de Raadscommissievergadering Maatschappelijke Zaken op 18 januari 2011 werd al gesproken over het standpunt van het college over de multifunctionele accommodatie. Ook ditmaal werd onder toeziend oog van vele inwoners van Vorstenbosch een flinke discussie gevoerd over het standpunt van het college om voorlopig de multifunctionele accommodatie in Vorstenbosch niet mee te financieren. Aanleiding was een motie van de fractie CDA waarin zij het college uitnodigde om een aanvullend budget van ruim een miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het IDOP-Vorstenbosch. Alleen de fracties van VVD en ABB ondersteunden deze motie. De overige fracties vinden een dergelijke financiële toezegging in deze tijden, waarin de gemeente te maken heeft met fors minder overheidsinkomsten, niet verantwoord. Zelf dienden de coalitiepartijen (Progressief Bernheze, SP, Bernheze Solidair en OPG) een motie in waarin zij het college uitnodigden af te zien van de geplande renovatie van de gymzaal in Vorstenbosch en in 2011 een nadere verkenning te doen naar mogelijkheden voor realisatie van een haalbare en betaalbare multifunctionele ruimte. Met uitzondering van de fractie ABB werd deze motie ondersteund en hiermee aangenomen. Het college beraadt zich op wat het met deze motie gaat doen.

Onderzoek Rekenkamercommissie naar (actief) grond- en grondprijsbeleid De onafhankelijke Rekenkamercommissie van Bernheze heeft onderzoek gedaan naar het (actief) grondbeleid en grondprijsbeleid van Bernheze. Het onderzoek heeft geleid tot 18 aanbevelingen. Mede naar aanleiding van de reactie van het college heeft de gemeenteraad besloten om 11 van de 18 aanbevelingen van de Rekenkamercommissie over te nemen.

Jaarprogramma milieu en leefomgeving 2011
De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het jaarprogramma milieu en leefomgeving 2011. In het milieuprogramma staan de activiteiten die op basis van landelijke, provinciale en regionale regelgeving en eigen beleid in 2011 worden uitgevoerd.

Regionaal risicoprofiel
Het Regionaal Veiligheidsrisicoprofiel 2011 is unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. Het risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van de aanwezige risico's in de regio Brabant Noord. In het risicoprofiel is onder andere een overzicht opgenomen van risicovolle situaties in de regio die tot brand, ramp of crisis kunnen leiden en een analyse met de inschatting van de gevolgen.

Benoeming burgerleden raadscommissies
De gemeenteraad heeft besloten de volgende burgerleden te benoemen: E. van den Bogaart-Schouten, M. Smits, E. Leeger (CDA), J. Vos, B. van den Helm, J. van de Looij (Progressief Bernheze), G. Verstegen, H. Bekkers-Lintermans (Bernheze Solidair) en N. Hopstaken (OPG). Zij zullen namens hun fractie zitting nemen in de raadscommissies en hiermee
ervaring op doen in het politieke veld.

Informatie
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35