SGP


SGP: beter kijken naar Kijkwijzer

De SGP wil dat er beter gekeken wordt naar de Kijkwijzer. De Nederlandse Kijkwijzer wijkt behoorlijk af van die in de landen om ons heen. De beoordeling is regelmatig veel te soepel, bijvoorbeeld als het gaat om geweld. Dat stelt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij beroept zich daarbij op een onderzoek van OUDERS & COO, een organisatie die zich inzet voor de belangen van ouders en hun kinderen.

OUDERS & COO heeft onderzoek verricht naar de manier waarop de Kijkwijzer functioneert. Daaruit blijkt dat er steeds meer mee door kan bij de Nederlandse Kijkwijzer. Bovendien is het toezicht op de Kijkwijzer gebrekkig.

SGPâer Dijkgraaf pleit in schriftelijke vragen aan minister Van Bijsterveldt (OCW) voor een krachtige ouderorganisatie die âeffectief tegenwichtâ kan bieden tegen marktpartijen in medialand. Verder wil de SGP het criterium âhufterig gedragâ toevoegen, dit omdat bepaalde films leiden tot meer agressief gedrag.

---

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf aan de minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap en de minister van Veiligheid en Justitie


1. Bent u bekend met het initiatief MEDIA & COO van de organisatie OUDERS & COO?

2. In hoeverre herkent u zich in de conclusie van OUDERS & COO dat de codeurs van Kijkwijzer in de loop der jaren soepeler met de checklist omgaan en dat het toezicht hierop gebrekkig is? Welke gevolgen verbindt u hieraan?

3. Bent u ook van mening dat alternatieve beoordelingen naast de Kijkwijzer voor ouders verwarrend kunnen werken en dat zoveel mogelijk gestreefd moet worden naar eenduidigheid in de advisering? Bent u in dit licht bereid te bezien welke lessen getrokken kunnen worden uit het onderzoek van OUDERS & COO, waaruit blijkt dat de Kijkwijzer in internationaal perspectief op diverse punten flink afwijkt?
4. Hoe beoordeelt u het pleidooi voor een krachtige ouderorganisatie in medialand, die zich als een effectief tegenwicht in de markt kan opstellen? Op welke wijze wilt u naast voorlichting ook de positie van ouders versterken?

5. Heeft het NICAM inmiddels besloten aan de Kijkwijzer een criterium voor hufterig gedrag toe te voegen, gelet op de mogelijke agressie die het gevolg is van bepaalde films? Zo nee, bent u bereid hierop bij het NICAM aan te dringen?

6. Onderkent u dat voor de status van de Kijkwijzer van belang is dat de uitwerking en handhaving consequent ter hand worden genomen? Hoe is de coulanceregeling voor bioscopen om kinderen vanaf 14 jaar onder begeleiding toe te laten bij films die slechts voor 16-jarigen geschikt zijn te rijmen met de systematiek van de Kijkwijzer? Bent u van plan hier een eind aan te maken? Zo nee, waarom niet?