Provincie Utrecht

Tramlijn en verbreding Ring Utrecht gaan door

Provinciale Staten stemden 7 februari 2011 voor het statenvoorstel Ring Utrecht en tram Utrecht CS - Utrecht Science Park/De Uithof. Hiermee namen de Staten kennis van de gemaakte afspraken ten aanzien van de Planstudie Ring Utrecht en gingen zij akkoord met het beschikbaar stellen van het provinciaal aandeel van bijna 17 miljoen euro voor de tram.

Alle partijen waren blij met de 110 miljoen euro die het Rijk in dit voorstel beschikbaar stelt voor de tramverbinding Utrecht CS - Utrecht Science Park/De Uithof. De discussie in de Staten spitste zich dan ook toe op de uitbreiding van de Ring Utrecht.

Minimum/maximum
De fracties waren verdeeld over de toegestane maximum snelheid op de Noordelijke Randweg Utrecht. In de overeenkomst met de regio's staat dat dit minimaal 80 km/u wordt. Een aantal fracties dat dit maximum 80 km/u wordt en maakte zich hier ongerust over. Gedeputeerde Van Lunteren verzekerde dat hierover in een later stadium besloten gaat worden en dat Provinciale Staten die beslissing samen met de gemeente Utrecht kunnen nemen.

2 x 6 of 2 x 7
Een tweede discussiepunt is de verbreding van de bak bij Amelisweerd. Verschillende fracties zijn niet blij met de verbreding van de weg aan weerskanten met 15 meter. Van Lunteren gaf in zijn toelichting aan dat deze verbreding noodzakelijk is. Onderzocht gaat worden of de weg verbreed gaat worden van 2 x 4 naar 2 x 6 of 2 x 7 rijstroken.