Provincie Utrecht

Stevig debat in Staten over voorstel burgerinitiatief Stop veefabrieken Utrecht

Provinciale Staten hebben in de vergadering van 7 februari 2011 het voorstel Burgerinitiatief "Stop veefabrieken Utrecht"met algemene stemmen aangenomen. De discussie spitste zich toe op de vraag hoe de uitspraken van het burgerinitiatief zich verhouden tot het bestaande beleid van de provincie Utrecht rond intensieve veehouderij.

Met het aanvaarden van het voorstel vragen Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten om de tekst van het burgerinitiatief uit te werken in beleid. Het gaat hierbij om de beleidsonderdelen als Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie, reconstructiebeleid en de visie op de landbouw. Het statenbesluit over het burgerinitiatief neemt als definitie van een megastal een maximale bedrijfsgrootte van 1.5 hectare; bedrijven groter dan 1.5 ha worden als megastallen beschouwd.

Discussie
De discussie in de Staten spitste zich toe op de vraag of er wel of geen uitzonderingen zijn toegestaan in daarvoor aangewezen gebieden. Het gaat hierbij met name om delen van het zogenoemde reconstructiegebied in de Gelderse Vallei. In juni 2010 is besloten door PS, in het kader van de herziening van het reconstructieplan van de Gelderse vallei, dat in sommige delen intensieve veehouderijen uitgebreid mogen worden tot 2.5 ha.

Bestuurlijke continuïteit
Een aantal fracties was van mening dat dit besluit gehandhaafd moest blijven. Lijnrecht daar tegenover stonden de fracties die van mening waren dat wanneer dit voorstel werd aangenomen, de maximale bedrijfsgrootte van 1.5 ha voor de hele provincie geldt. Gedeputeerde de heer Krol gaf aan dat hij hecht aan de bestuurlijke continuïteit van bestaande besluiten. Daarnaast gaven diverse fracties aan dat ook het kwaliteitsaspect naast het aspect bedrijfsgrootte van belang is bij de uitwerking van dit besluit.

Stemverklaringen
Na een stevige discussie stemden alle partijen in met het voorstel. Enkele fracties gaven in een stemverklaring aan dat wat hen betreft de besluiten uit juni 2010 in het kader van de reconstructie gehandhaafd blijven. Zij vroegen GS hiermee rekening te houden bij de uitwerking van het voorstel in beleid. De planning is dat GS voor de zomer terugkomen bij de Staten met de uitwerking in de betrokken beleidsterreinen.