Politie Brabant-Noord

Jaarcijfers district Maas en Leijgraaf 2010

Maas en Leijgraaf, 09-02-2011

Samenwerking levert goede resultaten op

2010 was het eerste jaar van het nieuwe politiedistrict Maas en Leijgraaf. Het jaar waarin de reorganisatie vorm kreeg. De uitbreiding van het aantal wijkagenten is daar een goed voorbeeld van. Onze 22 wijkagenten legden contact met inwoners en partners om zo vroegtijdig problemen te signaleren en daadkrachtig te kunnen optreden. Ook speelden zij een cruciale rol in de aanpak van diverse incidenten, die soms een grote impact hadden op het veiligheidsgevoel in de wijk. In De Valuwe in Cuijk was onrust ontstaan onder bezorgde ouders, in Boekel en Gemert werden jeugdgroepen aangepakt. Door de bijdrage van de wijk- en jeugdagenten en de samenwerking met verschillende partners is gewerkt aan de verbetering van de veiligheid in de wijken.

Algemeen

Het aantal aangiften in district Maas en Leijgraaf is in 2010 ten opzichte van 2009 met 3% gestegen. Naast de persoonlijke of telefonische aangifte, is het voor de burger mogelijk om via internet aangifte te doen van eenvoudige delicten, waarbij een daderindicatie ontbreekt, zoals fietsendiefstal en auto-inbraak. Van de 8546 aangiften zijn er 3457 (40%) via internet gedaan. Het algemene ophelderingspercentage is in 2010 ten opzicht van 2009 met 4% gedaald naar 24%.

Geweld

Onder de noemer geweld vallen diverse delicten, die 'de lichamelijke integriteit van de mens' aantasten, zoals moord, doodslag, zedendelicten en bedreiging. De dalende trend vanaf 2007 zet zich door. In 2010 zijn in het district 117 aangiften van geweldsdelicten minder opgenomen dan in 2009. Een afname van 14%. In 2010 is 73% van deze geweldsdelicten opgelost. In Boekel is sprake van een sterke daling (72%), die voor een belangrijk deel veroorzaakt wordt door de vermindering van het aantal aangiften van geweldsdelicten door instituut Huize Padua.

Als gevolg van ernstige geweldsdelicten, waarbij slachtoffers zijn gedood of gewond raakten, is in 2010 in vijf gevallen een Team Grootschalig Optreden (TGO) operationeel geweest. Door deze rechercheteams zijn de volgende zaken onderzocht: aantreffen verdronken man in Veghel; overval in Velp, waarbij een bewoner is dood geschoten; overval in Rijkevoort, waarbij een bewoner is neergeschoten; dodelijke steekpartij in de Valuwe in Cuijk; en een moord op een vrouw uit Veghel.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld kan zowel psychisch als fysiek geweld zijn. In 2010 is een daling te zien van het aantal registraties (5%), aangiften (2%) en aangehouden verdachten (-11%) ten opzichte van 2009. Gemeente Grave en vooral gemeente Landerd vertonen een stijging van de registraties en aangiften. In 2010 is extra aandacht besteed aan de bewustwording en training van medewerkers ten aanzien van eergerelateerd geweld. Vaak kan deze geweldsvorm worden bestempeld als huiselijk geweld.

Tijdelijk huisverbod

In het district Maas en Leijgraaf is in 2010, namens de burgemeesters van de betreffende gemeenten, aan tien personen een huis- en contactverbod opgelegd. In Veghel zijn vijf huisverboden opgelegd, in Cuijk en Grave twee en in Uden één. In 2009 werd aan twaalf personen een huis- en contactverbod aangezegd, terwijl één huisverbod werd verlengd.

Overvallen

In 2010 zijn in district Maas en Leijgraaf achttien overvallen gepleegd. Dat is één overval meer dan in 2009. Van deze achttien overvallen is het in vijf gevallen bij een poging gebleven. In de laatste twee maanden is sprake van een stijging van het aantal overvallen. Elk jaar neemt het aantal overvallen in de donkere maanden toe, maar in 2010 is de toename in deze periode groter dan in voorgaande jaren.

Er zijn zeven overvallen gepleegd in woningen, waarbij de bewoners zijn bedreigd en mishandeld. De overige overvallen zijn gepleegd in cafetaria's, winkels, tankstations en in een videotheek. Bij deze achttien overvallen zijn waarschijnlijk 33 daders betrokken. Drie overvallen zijn opgelost. Tegen vier verdachten is een dossier opgemaakt. Er zijn vijf overvallen gepleegd in de gemeente Boxmeer, vier in de gemeente Cuijk, drie in de gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert, twee in de gemeente Veghel en één in de gemeente Uden.

Woninginbraken

In dit jaar is er in het hele district Maas en Leijgraaf 633 keer aangifte gedaan van diefstal uit woning/ inbraak. Dat is 98 meer dan in 2009. Een zorgelijke toename met 18%. In alle gemeenten, behalve in Cuijk, is vaker ingebroken dan in 2009. De landelijk gehanteerde 1%-norm wordt in alle gemeenten, met uitzondering van Veghel (1,14%), gehaald. Het gehele jaar is districtelijk fors ingezet om deze vorm van criminaliteit te laten afnemen.

Samen tegen inbrekers

In het kader van het offensief tegen woninginbraken hebben de negen gemeenten uit district Maas en Leijgraaf en de politie samen gezorgd voor de huis-aan-huisverspreiding van een ansichtkaart. Deze ansichtkaart attendeerde de bewoners onder andere op de site www.samentegeninbrekers.nl voor nieuws, preventietips en andere wetenswaardigheden over woninginbraken en vraagt hen mee op te letten en verdachte zaken te melden.

Auto-inbraken

Er is in 2010 ten opzichte van 2009 133 keer vaker in autos ingebroken, dat is een toename van 20%. In de gemeente Boekel doet zich de hoogste stijging met 144% voor. In de gemeente Veghel is de stijging in absolute aantallen het hoogst met 56 aangiften. Alleen de gemeente Grave kent een forse daling van 43%.

Diefstal fietsen

Het aantal aangiften fietsdiefstal is in 2010 met 4% (54 aangiften) gestegen ten opzichte van 2009. In Veghel (52%), Mill en Sint Hubert (50%) en Boekel (30%) vinden de grootste procentuele stijgingen plaats. In de gemeente Veghel komt dit neer op een toename van 99 aangiften.

Opmerkelijk is de daling met 19% in de gemeente Cuijk, na een forse stijging in 2009. Eenzelfde trend geldt ook voor de gemeente Boxmeer. In beide gemeenten is een NS-station gevestigd en die locaties hebben de hoogte van het aantal fietsendiefstallen steeds beïnvloed.

Jeugdoverlast

In de districtelijke rapportage "Problematische jeugdgroepen" is sprake van zes hinderlijke jeugdgroepen en twee overlastgevende groepen. Het district Maas en Leijgraaf kent geen criminele jeugdgroepen. De betreffende groepen zijn door de jeugdagenten in 2010 veelvuldig bezocht. Soms heeft dit geleid tot een tijdelijke verplaatsing van enkele groepen. De overlast van deze groepen heeft vaak te maken met geluidsoverlast en het achterlaten van vuil. Drugsgebruik en drugshandel binnen jeugdgroepen wordt door de jeugdagenten nauwlettend gevolgd. Indien noodzakelijk geacht, wordt er altijd een strafrechtelijk onderzoek opgestart.

In 2010 hebben drie grotere onderzoeken tegen jongeren en jeugdgroepen plaatsgevonden. Deze groepen zijn de Valuwegroep uit Cuijk, een jongerengroep uit Grave en een jongerengroep uit Boekel. Het aantal overlastmeldingen jeugd vertoont in 2010 districtelijk een stijging van 10% ten opzichte van 2009. In de gemeenten Boekel (35%), Veghel (25%) en Mill en Sint Hubert (19%) is sprake van een daling. In de gemeenten Cuijk (74%), Boxmeer en Landerd (60%) is sprake van een flinke stijging.

Hennepkwekerijen

In 2010 zijn er in district Maas en Leijgraaf 55 hennepkwekerijen ontmanteld. Dat zijn er negentien meer dan in 2009. Bij een groot aantal van deze hennepkwekerijen wordt de benodigde elektriciteit gestolen. De energiemaatschappijen doen hiervan altijd aangifte en in het kader van het hennepconvenant nemen de energiemaatschappijen en woningbouwcorporaties maatregelen. Dit convenant legitimeert het uitwisselen van relevante gegevens tussen de samenwerkende organisaties zoals gemeenten, politie, openbaar ministerie, woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen.

Veelplegers

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met het openbaar ministerie en het veiligheidshuis over de opsporing en vervolging van de personen die de veelpleger-status hebben gekregen. Er is een lijst samengesteld door het openbaar ministerie en politie waarop voor district Maas en Leijgraaf twintig geprioriteerde veelplegers staan vermeld. Deze veelplegers enook de overige actieve veelplegers zijn gekoppeld aan eenadoptant. Deze politieagent heeft een gesprek met de veelpleger en volgt hem of haar. Indien een (zeer actieve) veelpleger blijft volharden in crimineel gedrag, wordt door het openbaar ministerie op de zitting een Maatregel ISD (Instelling Stelselmatige Dader) gevorderd. Met een ISD-vonnis wordt een veelpleger voor een periode van maximaal twee jaar in een inrichting geplaatst, die specifiek voor hem bestemd is.

In 2010 zijn in het district 29 veelplegers samen 90 keer aangehouden voor gepleegde misdrijven en/ of ter uitvoering van gerechtelijke vonnissen. Door team Cuijk zijn vijf veelplegers veertien keer aangehouden, team Boxmeer heeft vijf veelplegers elf keer aangehouden, team Veghel heeft negen veelplegers twintig keer aangehouden en team Uden heeft tien veelplegers 35 keer aangehouden. Twee aangehouden veelplegers zijn minderjarig.

Gezamenlijk succes

Het afgelopen jaar is er steeds in diverse situaties en op verschillende niveaus samengewerkt met gemeenten, openbaar ministerie en andere partners. Gezamenlijk werd de aanpak van veiligheidsvraagstukken afgestemd, waarin iedere partner zijn rol had.Samenwerken in wijken en buurten, dáár ligt onze kracht en de sleutel tot succesvolle aanpak van veiligheidsproblemen. De oplettende burger, die bereid is zaken te melden, is daarbij ook in 2011 onmisbaar!