Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

DNA mens

28.000 structurele variaties in DNA mens

Publicatiedatum: 9 februari 2011 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Een internationaal consortium onderzoekers heeft 28.000 structurele variaties in het menselijk DNA ontdekt. Hiermee kunnen erfelijke oorzaken van ziekten worden opgespoord, schrijven onderzoekers in Nature (3 februari). Dr. Kai Ye van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de enige Nederlandse auteur.

Tot voor kort zochten genoomonderzoekers vooral naar SNP's (single-nucleotide polymorphisms) in het genoom. SNP's zijn verschillen van slechts één letter tussen mensen. Maar er zijn veel meer veelvoorkomende verschillen tussen individuen mogelijk: letters of letterclusters van het DNA kunnen ook zijn weggevallen, verdubbeld, ingevoegd of omgedraaid.

De onderzoekers vonden in dit onderzoek 51 hotspots in het DNA waar bepaalde structurele variaties vaak voorkomen. Deze nieuwe kennis over structurele genetische verschillen tussen individuen kan bijdragen aan het identificeren van genetische oorzaken van ziektes waar er nog geen verklaring voor is. En verklaren waarom de ene persoon vatbaarder is voor een bepaalde ziekte dan een ander.