D66

woensdag 9 februari 2011

Garandeer onafhankelijkheid van Onderzoeksraad

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat het kabinet de huidige benoemingsprocedure van de voorzitter van de Onderzoeksraad voor veiligheid tegen het licht houdt. Hij sluit zich hiermee aan bij de kritiek van de scheidend voorzitter Pieter van Vollenhoven over de benoeming van zijn opvolger. Schouw:"De kracht van het Onderzoeksraad ligt in het onafhankelijke opereren. Het kabinet kan dan onderwerp van onderzoek zijn. De voorzitter van de raad moet daarom zo onafhankelijk mogelijk van het kabinet worden benoemd."

Benoeming

Voor D66 ligt een benoeming door de Kamer na een voordracht van de Onderzoeksraad zelf meer voor de hand. Schouw wil hiermee de schijn van politieke benoemingen door het kabinet zoveel mogelijk voorkomen. "De slager hoort niet zijn eigen vlees te keuren."

Vragen

Volgens de nieuwe voorzitter van het Onderzoeksraad Tjibbe Joustra is nu afgesproken dat de Onderzoeksraad voortaan een voordracht doet voordat het kabinet iemand benoemt. Schouw eist van het kabinet duidelijkheid over deze afspraak en het net afgeronde benoemingsproces.