Stichting Aids Fonds

Aids Fonds feliciteert STOP AIDS NOW! met Droomfonds

09-02-2011

Het Aids Fonds feliciteert STOP AIDS NOW! en de Clinton Health Access Initiative (CHAI) met de bijdrage van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met de financiering uit het Droomfonds wordt dit voorjaar een uniek project in Swaziland gestart, waarbij op grote schaal mensen getest en eerder behandeld worden.

Wetenschappelijke modellen voorspellen het al langer: behandeling van mensen met hiv-remmers kan tegelijkertijd nieuwe hiv-infecties voorkomen. Als mensen hiv-remmers krijgen, neemt de hoeveelheid virus in hun lichaam af. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de kans op hiv-overdracht dan met negentig procent afneemt. Toch is deze manier van behandelen nooit op grote schaal toegepast.

Testen en behandelen
STOP AIDS NOW! en CHAI starten daarom in Swaziland met behandeling 2.0. In samenwerking met onder andere het Ministerie van Gezondheid van Swaziland, het Wereldwijde Netwerk van Mensen met hiv (GNP+), universiteiten en lokale partners zullen zij hiv-behandeling preventief inzetten. Dit doen zij door:

* Alle mensen mobiliseren om zich te testen op hiv. Op dit moment heeft slechts 16% van de bevolking zich laten testen op hiv.
* Sneller starten met hiv-behandeling. Nu krijgen mensen vaak pas hiv-remmers vijf tot tien jaar na infectie.

Aan het eind van 2014 moet hierdoor 90% van de mensen die hiv-behandeling nodig heeft, dat ook krijgen. De verwachting is dat hierdoor het aantal nieuwe infecties met 50% daalt. Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon