Stivoro

Gerichte marketing van tabaksindustrie op vrouwen bedreigt volksgezondheid
Den Haag, 9 februari 2011. De daling van het aantal rokers onder vrouwen loopt achter. Dit blijkt uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten onder 18.755 Nederlanders van 15 jaar en ouder dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert. In 2010 rookte 28% van de mannen en 26% van de vrouwen. Jaren geleden was het verschil tussen mannen en vrouwen veel groter en rookten veel meer mannen dan vrouwen. De laatste 10 jaar is het percentage rokende mannen echter met 5% gedaald (0,5% per jaar), terwijl dit bij vrouwen slechts met 1% het geval is (0,1% per jaar). De hoge rookprevalentie onder vrouwen in Nederland leidt tot meer roken gerelateerde ziekten onder vrouwen zoals longkanker en is een mogelijke oorzaak voor de hoge babysterfte in Nederland.

Overall percentage rokers stagneert wederom
Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt verder dat het percentage rokers in Nederland sinds 2004 blijft steken rond de 28%. Het ene jaar is het percentage rokers afgerond 27% en het andere jaar 28%. In 2010 was het percentage afgerond 27%. Tussen mannen en vrouwen zien we over de afgelopen jaren echter wel opmerkelijke verschillen. Zo daalt het percentage rokende vrouwen minder snel dan dat van mannen. Ook in lagere welstandsgroepen wordt door vrouwen relatief meer gerookt dan door vrouwen in hogere welstandsgroepen.

Marketing via nieuwe producten, verkooppunten en internet De toename van het aantal rokende vrouwen lijkt een succes van de marketingactiviteiten van de tabaksindustrie gericht op vrouwen. De tabaksindustrie lanceert regelmatig nieuwe sigaretten op de markt met een elegante en glamoureuze uitstraling en voor vrouwen aantrekkelijke smaak. Zo was het nieuwe product Marlboro Flavour Plus in 2009 het meest succesvolle nieuwe product dat op de Nederlandse markt is geïntroduceerd. Reclame voor tabak is verboden, maar via het product, de verkooppunten en via internet, kan de tabaksindustrie effectief nieuwe klanten werven. Jonge vrouwen zijn daarin in Nederland kennelijk een aantrekkelijke groep.

Roken gerelateerde ziekten onder vrouwen hoog
In vergelijking met andere Europese landen sterven in Nederland veel vrouwen aan longkanker â wij staan op de 5e plaats. Ook is de sterfte aan hart- en vaatziekten onder vrouwen in Nederland hoog en zelfs hoger dan die van mannen. Misschien nog zorgwekkender is dat roken en meeroken een belangrijke oorzaak is voor de relatief hoge babysterfte in Nederland. Onlangs waarschuwde de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte de Minister van VWS dat één voor de zorgelijke ontwikkelingen voor het hoge sterftecijfer rondom de geboorte het rookgedrag van Nederlandse vrouwen tijdens de zwangerschap is.

Maatregelen noodzakelijk
Van Gennip: âDeze nieuwe cijfers maken duidelijk hoe belangrijk voorlichting over de schade door roken blijft. Helemaal aan zwangeren. Nederland loopt qua kennis over de schade van tabak achter.â Nederland kan zich aansluiten bij de Europese en mondiale trend om additieven aan tabak die de aantrekkelijkheid van sigaretten vergroten te verbieden, en regels te stellen aan verpakkingen, zodat die niet meer als reclamevehikel gebruikt kunnen worden. Zo zijn er afgelopen november door 172 landen onder regie van de Wereld GezondheidsOrganisatie WHO richtlijnen ontwikkeld voor productregulatie. Van Gennip: âProductregulatie beperkt de marketing van tabak, kost geen geld, en levert flinke gezondheidswinst op, voor iedereen, maar zeker voor moeders en kinderenâ.

Achtergrond informatie:

* Prevalentiecijfers 2001-2010

* Onderzoeksverantwoording

* Informatie over meest succesvolle nieuwe product Marlboro in 2009: Marlboro Flavour Plus.

* RIVM rapport over impact additieven tabak op roken onder jongeren
* European product directive

* Afspraken WHO-FCTC, Uruguay, November 2010, onder andere over regelgeving rond producten

*

* Oratie hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen