Raad van State


woensdag 9 februari 2011
Zitting over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Poeldijk' van de gemeente Houten. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op een bepaald onderdeel van het plan 'overruled'. Het bestemmingsplan van de gemeente maakt het onder meer mogelijk een nieuwe woning te bouwen bij een koel- en fruitsorteerbedrijf en de bestaande bedrijfswoning te veranderen in een zogenoemde burgerwoning. Het provinciebestuur vindt de bouw van de nieuwe woning in strijd met provinciaal beleid en heeft daarom de aanwijzing gegeven. De gemeenteraad van Houten en de eigenaren van het bedrijf vinden dat het provinciebestuur niet bevoegd was de aanwijzing te geven, omdat het eerder had moeten en kunnen ingrijpen. Verder zou er geen sprake zijn van strijd met provinciaal beleid. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001881/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxmeer van het bestemmingsplan "Onderwijsplein'. Het plan maakt uitbreiding van een bestaande school mogelijk en de bouw van twee nieuwe scholen. Verder kunnen er sportvoorzieningen worden aangelegd en wordt een bedrijventerrein aangelegd. In de buurt van het bedrijventerrein staat een kleur- en verfstoffenfabriek. De eigenaar van het perceel waarop die fabriek staat vindt dat een van de nieuwe scholen te dicht bij de fabriek komt te staan. De school zou te veel geluidslast ondervinden van de fabriek aan de Stationsweg. Hierdoor zou de bedrijfsvoering van de fabriek belemmerd kunnen worden. Volgens de eigenaar is het onderzoek dat de gemeenteraad heeft uitgevoerd naar de geluidsbelasting voor de omgeving is niet zorgvuldig. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004267/1)