Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT-bedrijven verwachten forse stijging cloud computing

Woerden, 9 februari 2011

ICT-bedrijven verwachten dat in 2015 ruim 40% van alle ICT-diensten en -infrastructuur op basis van cloud computing geleverd wordt. In 2011 zal dat ongeveer 15% zijn. De omvangrijke schattingen tonen dat ICT-bedrijven een belangrijke rol zien voor de 'cloud' bij toekomstige levering van ICT-diensten en -infrastructuur. Dit blijkt uit de nieuwe ICT~Kwartaalmonitor die vandaag verscheen.

Cloud computing geeft veel bedrijven kansen om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Circa 10% van de ICT-bedrijven levert nu al volledig via de cloud. Daarnaast heeft circa 50% van deze ICT-bedrijven gedeeltelijk diensten via cloud. Nog eens 20% wil hiermee een begin maken in 2011. ICT-bedrijven verwachten dat zakelijke klanten vooral voor ICT-diensten als applicatiehosting en CRM als eerste gebruik maken van clouddiensten, gevolgd door financiële administratie.

Voordelen voor afnemers van ICT-diensten via cloud computing zijn lage investeringen en beheerskosten, flexibiliteit, betrouwbaarheid en eenvoud. Doordat ICT-infrastructuur en software nu via het internet op servers van de cloudaanbieder worden gebruikt, zijn er geen investeringen nodig in de eigen organisatie en zijn ook de operationele kosten aanzienlijk lager.

Om kennis uit te wisselen over cloud computing en Software as a Service (SaaS), de belangrijkste randvoorwaarden ervan zeker te stellen en vooral ook bij te dragen aan de bredere toepassing van cloud computing en SaaS door ICT-gebruikers en ICT-leveranciers, heeft ICT~Office het Saas~Cloud Netwerk geïnitieerd. De link met de wetenschap speelt hierbij een grote rol.

Lichte omzetstijging in alle ICT-sectoren in vierde kwartaal Elk kwartaal meet de ICT~Kwartaalmonitor de economische ontwikkeling in de ICT-branche. Na een lichte stijging van de omzet in het derde kwartaal van 2010, is ook de omzet van de ICT-branche in het vierde kwartaal licht gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009. Dit geldt voor alle sectoren binnen de branche. Of de stijging ook doorzet in het eerste kwartaal van 2011, is nog onzeker.

De werkgelegenheid in de ICT-sector laat in het vierde kwartaal van 2010 een kleine stijging zien ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging is echter nog marginaal, zeker in de hardwaresector. Voor het eerste kwartaal van 2011 verwachten ICT-bedrijven een positieve ontwikkeling van de werkgelegenheid.

Voor het eerste kwartaal in 2011 wordt ook een lichte stijging verwacht van de vraag naar ICT-producten en -diensten. De vraag naar software zal hierbij naar verwachting het sterkst stijgen. Verder blijft de ICT-branche een stuk positiever over het economisch klimaat dan de Nederlandse economie als geheel en de zakelijke dienstverlening als sector.

Meer uitkomsten van de ICT~Kwartaalmonitor - februari 2011.

Over de ICT~Kwartaalmonitor
De ICT~Kwartaalmonitor geeft elke drie maanden een beeld van de marktontwikkelingen in de ICT-branche. De meting en analyse worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview Research. De belangrijkste basis van de analyse wordt gevormd door de ondervraging van een panel bestaande uit met name CFO's van ongeveer 100 lidbedrijven van ICT~Office. Daarnaast geeft dit panel ieder kwartaal zijn visie op een actueel thema.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------

Noot aan de redactie (