Ingezonden persbericht


De Europese Commissie 1 jaar later: tot dusver niet goed genoeg!

Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes scoort ruim voldoende

(Den Haag), 9 Februari 2011 - Burson-Marsteller, een toonaangevend wereldwijd public affairs- en communicatie adviesbureau, brengt vandaag de resultaten uit van haar enquête over de Europese Commissie 2011-2014, 1 jaar aan het roer. De algemene conclusie van de enquête, zowel over de Commissie in het geheel als voor de individuele Commissarissen, is dat er significante ruimte is voor verbetering! 62% van de respondenten heeft het gevoel dat de totale prestaties gemiddeld, dan wel lager dan gemiddeld niveau waren. 'Barroso II' is aan de andere kant pas 12 maanden bezig - en het huidige college heeft nog 4 jaar om naar een hogere versnelling te schakelen.

Na een moeizaam eerste jaar belandde Vice President Catherine Ashton (Buitenland) onderaan de ranglijst, zowel in totaal (met een 'dikke onvoldoende') alsmede in termen van het naleven van haar verplichtingen (ook een 'dikke onvoldoende '). Viviane Reding (Justitie) kreeg de hoogste score toebedeeld voor haar totale prestaties (een 'ruim voldoende'), terwijl haar collega Neelie Kroes (Digitale Agenda) ook in de hoogste regionen eindigde met een 'ruim voldoende' voor het naleven van haar verplichtingen. Andere goede prestaties waren toe te schrijven aan onder andere Joaquin Almunia, Janez Potocnik, Olli Rehn en Michel Barnier.

Terwijl de algemene opinie over de Commissie van Barroso II gelijk is onder de verschillende groepen respondenten, waren er verscheidende nuances. Zo dachten NGOs (non gouvernementele organisaties) en studenten het meest negatief over de Commissie. Hun waardeoordeel kwam niet verder dan 'teleurstellend' en 'onder het gemiddelde'. Een schrale troost: ook nationale overheden hebben last van een imagocrisis met bijna 75% van de respondenten die de Commissie als 'beter' of 'gelijk' aan hun eigen nationale overheid betitelden.

Er werd ook een aantal aanbevelingen aan het College gedaan voor de komende jaren. De volgende vallen op: ten eerste die van 'het creëren van meer groei en banen' (29.5% van de ondervraagden). Op een goede tweede en derde plek staan 'de toekomstige financiering van de EU' en de 'bankencrisis' als meest belangrijk geopperde beleidsveranderingen.

"Deze enquête laat zien dat respondenten in 2011 een aantal dingen verwacht: duidelijke visies en leiderschap van Jose Manuel Barroso, de promotie van een stabiele euro van Olli Rehn en een goed functionerende Europese Buitenlandse Dienst van Catherine Ashton. "Op basis van huidige percepties kan men concluderen dat de mensen grote zorgen hebben of de Commissie in staat is om hun werk effectief uit te voeren , aldus David Earnshaw, CEO van Burson-Marsteller in Brussel.

Meer dan 320 respondenten in de functie van EU-beleidsmaker hebben deelgenomen aan de online enquête. Deze heeft vragen voorgelegd over zowel de resultaten van de Europese Commissie als instituut, als over de 27 individuele Commissarissen. De vragen waren gericht op de algehele prestaties, de uitdagingen voor de komende jaren en de verantwoordelijkheden en naleving daarvan door de Commissarissen na het betreden van hun functie. Klik hier voor het volledige rapport of kijk of www.burson-marsteller.eu voor meer informatie.

Over Burson-Marsteller
Burson-Marsteller Nederland is gevestigd in Den Haag en maakt deel uit van het wereldwijde Burson-Marsteller netwerk. Burson-Marsteller, opgericht in 1953, is een vooraanstaande, wereldwijd opererende corporate communicatie en Public Affairs firma. Het bedrijf voorziet haar nationale en internationale klanten van strategisch advies en assistentie in de uitvoering van een breed scala van corporate communicatie, Public Affairs, corporate responsibility en online communicatie activiteiten. Meer informatie is beschikbaar op www.burson-marsteller.nl.

***