Ingezonden persbericht



Alkmaar, 9 februari 2011

Plein C zoekt dé Cultuurschool van Noord-Holland
Het nieuwe bureau voor cultuureducatie in Noord-Holland presenteert zich

Eén bureau waar Noord-Hollandse scholen, culturele instellingen en gemeenten terecht kunnen met al hun vragen op het gebied van cultuureducatie: dat is de kracht van Plein C. Als onderdeel van Kunst en Cultuur Noord-Holland en Cultureel Erfgoed Noord-Holland bundelt Plein C de expertise op het gebied van cultuur- en erfgoededucatie. Op 9 februari gaat Plein C van start, en begint ook de zoektocht naar de Noord-Hollandse school met het meest inspirerende cultuurprogramma

Cultuureducatie is de afgelopen jaren vanuit de overheid gestimuleerd. Niet alleen in de vorm van culturele activiteiten voor het onderwijs, maar ook op het niveau van beleid en scholing. Zo zijn in Noord-Holland meer dan 500 leerkrachten opgeleid tot Interne Cultuurcoördinator, hebben scholen cultuurbeleidsplannen gemaakt, en weten scholen en culturele instellingen elkaar steeds beter te vinden.

Nu de subsidies voor cultuur teruglopen en de dienstverlening vanuit de regionale steunpunten voor kunsteducatie noodgedwongen wordt ingekrompen, is het des te belangrijker dat scholen zelf de weg weten te vinden in het cultuuraanbod. Plein C wil scholen en culturele instellingen ondersteunen in hun samenwerking. Daarvoor wordt Plein C gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.

De adviseurs van Plein C verzorgen cursussen en workshops over cultuureducatie in beleid en praktijk. De producten en adviezen van Plein C maken cultuureducatie tastbaar en concreet. In de projectenbank van www.pleinc.nl vinden scholen het educatieve aanbod van culturele instellingen in Noord-Holland. Inspirerende cultuurprojecten die scholen zelf organiseren, zijn ook op de website te vinden.

Dit voorjaar gaat Plein C op zoek naar dé Cultuurschool van Noord-Holland. De winnaar wordt 18 mei bekend gemaakt.