Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 februari 2011

Afvalbrengplaats Alkmaar verbeterd om beter te scheiden

Gebruiksvriendelijkheid wordt vergroot

Alkmaar kan een beter scheidingspercentage behalen als inwoners meer grof afval naar de afvalbrengplaats brengen. Om dit te realiseren, wordt de afvalbrengplaats de tweede helft van 2011 geoptimaliseerd. De verbetering heeft vooral betrekking op de capaciteit, het aantal mensen dat gelijktijdig afval kan brengen en de gebruiksvriendelijkheid. Met deze veranderingen verwacht Alkmaar een belangrijke bijdrage te leveren aan het realiseren van de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding.

Uit landelijk onderzoek blijkt namelijk dat er in Alkmaar een verbeterslag mogelijk is in het scheiden van afval. Op dit moment wordt iets meer dan de helft van het afval gescheiden ingezameld voor hergebruik. Dit is lager dan in vergelijkbare gemeenten.

Landelijke doelstelling

Alkmaar gaat de komende jaren, ondersteund door een voorlichtingscampagne, meer aandacht besteden aan afvalscheiding en afvalpreventie om de landelijke doelstellingen te realiseren. De landelijke doelstelling is er op gericht een nuttige toepassing van huishoudelijk afval te realiseren voor 60 %. Het huidige scheidingsresultaat van Alkmaar is 41% (46% inclusief nascheiding).

Gebracht grof afval is beter te scheiden

Alkmaarders laten, meer dan in andere gemeenten, hun grof afval ophalen, in plaats van het zelf weg te brengen naar de afvalbrengplaats. Het scheiden van afval gaat veel makkelijker bij gebracht (bij de afvalbrengplaats) grof afval, dan bij gehaald (op huisadres) grof afval.

Gebruiksvriendelijker

Om de afvalbrengplaats aantrekkelijker te maken voor Alkmaarders wordt deze vergroot en heringedeeld. Hierdoor kunnen meer bezoekers tegelijkertijd hun grof afval brengen. Tevens komen de containers lager te liggen, zodat het storten van afval makkelijker wordt. Tenslotte komt er een evaluatie van de acceptatieregels. Met deze maatregelen moet het aantrekkelijker worden om grof afval zelf aan te bieden bij de afvalbrengplaats.

Beste van Nederland

Alkmaar heeft de ambitie om op afvalgebied tot de besten van Nederland te horen. Op het gebied van service en kosten scoren we nu al hoog. In vergelijking met andere steden biedt Alkmaar veel service en worden de kosten van afvalverwerking relatief laag gehouden. De afvalstoffenheffing bedraagt zo'n 40 euro minder dan het landelijke gemiddelde.

Wat beter kan is het milieuresultaat. Zo'n 80% van ons afval kan opnieuw worden gebruikt. De gemeente wil bereiken dat 53% van het afval in Alkmaar gescheiden wordt ingezameld. Om bewoners en bedrijven bewuster te maken van het nut van afvalscheiden en op te roepen mee te doen, gaat morgen de campagne 'Alkmaar heeft er de brains voor' van start.

Meer informatie over het scheiden van afval is te vinden op: www.alkmaar.nl/afvalscheiden