GroenLinks Rotterdam



GroenLinks wil topsalarissen Havenbedrijf verder beperken

Rotterdam, 9 februari 2011

De Rotterdamse GroenLinks-fractie is niet tevreden met de kleine daling van de topsalarissen bij het Rotterdams Havenbedrijf. Wethouder Jantine Kriens en staatssecretaris Jan Kees de Jager stellen voor om de salarissen met slechts 5 procent te verlagen. GroenLinks wil een forsere beperking van de topsalarissen.

De directieleden van het havenbedrijf verdienen, afhankelijk van hun precieze functie, jaarlijks meer dan 350.000 euro. Het voorstel van Kriens en de Jager houdt in dat nieuwe directieleden circa 15.000 tot 20.000 euro per jaar minder gaan verdienen. "Daarmee zitten ze nog steeds ruim boven het burgemeesterssalaris van 130.000", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. "Voor een publieke functie vind ik dat buitenproportioneel veel."

De Rotterdamse gemeenteraad droeg het stadsbestuur vorig jaar op om de salarissen van ambtenaren en de top van gemeentelijke bedrijven terug te brengen tot maximaal het salarisniveau van de burgemeester. Volgens Bonte heeft zich bij het havenbedrijf in de afgelopen jaren een omgekeerde ontwikkeling voorgedaan. "Sinds het Havenbedrijf is verzelfstandigd zijn de topsalarissen verdrievoudigd. De beloning staat in geen verhouding meer tot de prestatie die wordt geleverd."

Bonte wil dat ook voor het Havenbedrijf het burgemeesterssalaris als maximum gaat gelden. Dat komt volgens hem de kwaliteit ten goede. "we hebben mensen nodig met hart voor de stad en passie voor de haven. Geen managers die alleen maar oog hebben voor hun eigen portemonnee."

Op 28 maart neemt de aandeelhoudersvergadering van het Rotterdams Havenbedrijf een besluit over de hoogte van de topsalarissen. De gemeente Rotterdam heeft 70 procent van de aandelen van het havenbedrijf en het Rijk 30 procent. Bonte wil dat wethouder Kriens en staatssecretaris De Jager hun voorstel aanpassen.


----------------------------------