Gemeente Alkmaar


Nieuwe huisvesting voor VSO-scholen en Prinsenhof in Oudorp

Het college heeft besloten om samen met de stichtingen Helioskoop en De Tabijn twee scholen te realiseren naast het wijkcentrum De Oever aan de Amstelstraat in Oudorp. Op dit terrein komt een school van de VSO-afdelingen De Alk en De Ruimte (voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in de leeftijd van 12 tot 20 jaar) en de Christelijke Basisschool De Prinsenhof II.

Rian van Dam: "Als wethouder van onderwijs hecht ik veel waarde aan goede huisvesting én goede kwaliteit van onderwijs. Met de bouw van de nieuwe VSO-school en de Prinsenhof wordt hieraan een goede invulling gegeven."

Planning
Het project wordt in een bouwproces gerealiseerd, vanaf begin 2012 (zowel VSO als Prinsenhof). Als de nieuwbouw van de Prinsenhof medio 2013 gereed is, verhuist deze school en worden de oude gebouwen van de Prinsenhof gesloopt om de buitenruimte van de VSO te kunnen realiseren. Naar verwachting worden de scholen per 1 januari 2014 opgeleverd.

Selectie architect
Architectenbureau SVP uit Amersfoort ontwerpt de gebouwen. Het bureau is een voorstander van duurzaam bouwen met gebruik van natuurlijke materialen. Ook heeft de architect creatieve ideeën over het concept 'frisse school'; de richtlijn voor klimaatbeheersing van de school.

Verkeer en parkeren
Aangezien bijna alle leerlingen van de VSO-school met taxibusjes gehaald en gebracht worden én vanwege het grote aantal begeleiders en leraren wordt bij de VSO-school overdag meer verkeer verwacht. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een tweede ontsluiting van het terrein komt. Deze wordt gerealiseerd aan de andere kant van het complex, bij de flats aan de Waalstraat. Punt van aandacht is de aanrijroute van de busjes en het parkeren van de auto's van het personeel.

Participatie
De buurtbewoners zijn tijdens een informatieavond in december geïnformeerd over het voornemen van de nieuwbouw. Op basis van de reactie van de aanwezigen, is ervoor gekozen de scholen meer richting de Strandwal te verplaatsen. Binnenkort worden de plannen toegelicht door het architectenbureau, de gemeente Alkmaar en de schoolbesturen. Ook wordt dan een adviesgroep geformeerd met vertegenwoordigers van de buurtbewoners. De adviesgroep houdt zich voornamelijk bezig met de afstemming van het ontwerp met de omgeving, inrichting van het buitenterrein en de invulling van de kunstregeling.



Gemeente Alkmaar