Gemeente Breda

Nazorgfase brand Moerdijk ingegaan

Dit is een gezamenlijk persbericht van het RBT Midden-en West-Brabant en de gemeente Moerdijk

Met het aantreden van burgemeester J. Mans als waarnemend burgemeester van Moerdijk is op 9 februari 2011 de nazorgfase van de brand bij Chemie-Pack Moerdijk in gang gezet. De acute fase van het incident waarin het Regionaal Beleidstam Midden- en West-Brabant (RBT) de leiding had over de bestrijding en de nasleep van de brand is hiermee afgesloten. Burgemeester Van der Velden van Breda heeft dit RBT sinds 7 januari geleid in zijn hoedanigheid als plaatsvervangend voorzitter van de Regio Midden- en West-Brabant. Hij heeft nu zijn taken overgedragen aan de waarnemend burgemeester van Moerdijk.

Projectorganisatie nazorg
Het college van B&W van Moerdijk heeft een bestuurlijke stuurgroep Nafase Brand Chemie-Pack ingesteld onder leiding van waarnemend burgemeester Mans. Daarnaast wordt er een aparte projectorganisatie opgericht met een nog te benoemen projectleider die verantwoording aflegt aan de waarnemend burgemeester. De projectorganisatie gaat zich de komende maanden bezighouden met de afhandeling van de gevolgen van de brand op het gebied van onder meer schade, communicatie, gezondheid, milieu en juridische consequenties. Hoe de projectorganisatie er precies uit komt te zien, zal de komende weken nader worden ingevuld.

Kosten
Tot nu is het college verplichtingen aangegaan voor een bedrag van circa 4 ton met name voor de inzet van medewerkers van verschillende instanties en externe adviezen. De verwachting is dat de op te richten projectorganisatie nog circa 5 ton gaat kosten, in ieder geval voor de korte termijn. De begroting hiervoor is nog niet compleet. Voor dit moment wordt gestart met een 'romp-projectorganisatie'. Binnenkort zal een definitieve begroting worden opgesteld. De Gemeente Moerdijk zal in de nafase inhoudelijk blijven samenwerken met de Veiligheidsregio MWB ook wat betreft de ordentelijke afwikkeling van de financiële gevolgen van de brand bij Chemie Pack. De bedoeling is zo spoedig mogelijk helderheid te scheppen over de dekking van de kosten en in overleg te treden over de kostenverdeling.

Terugblik bestrijding van de brand en nasleep
De acute fase van het incident was gericht op de bestrijding van de brand en de zorg voor de gezondheid van medewerkers en bewoners en de gevolgen voor het milieu. De brand is door de inzet van veel hulpverleners uit de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid en door de hulp van bedrijven uit de omgeving en Defensie, met succes bestreden. Er is lang onzekerheid geweest over de mogelijk schadelijke gevolgen voor gezondheid en voedselveiligheid door de ontstane rookwolk die naar het noorden dreef. Het RBT heeft hierbij echter alle zorgvuldigheid in acht genomen om tot een gedegen advies te komen. De afgelopen weken hebben ondermeer het RIVM, het Beleidsondersteunend team milieu incidenten en de nieuwe Voedsel- en warenautoriteit verschillende onderzoeken verricht. Uit de resultaten daarvan bleek dat door de rookwolk de voedselveiligheid en de gezondheid niet beïnvloed zijn. Daarmee is er ook helderheid gekomen voor de bewoners en bedrijven die in het effectgebied van de brand liggen. Gezien de politiek-bestuurlijke complexiteit en de maatschappelijke dynamiekheeft het RBT heeft tot vandaag de nasleep van de brand gecoördineerd.

Samenwerking
Tijdens en na het incident heeft het RBT intensief contact gehad en samengewerkt met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid met de ministeries van Veiligheid & Justitie, VWS, Economische zaken, Landbouw & Innovatie en Infrastructuur & Milieu. Het RBT stond onder leiding van de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Daarnaast maakten, in wisselende samenstelling, de loco-burgemeester van Moerdijk, de regionaal commandant van de Brandweer MWB, de korpschef MWB, de GHOR, het Waterschap, het OM, een beleidsadviseur Communicatie en de gemeentesecretaris van Breda deel uit van het RBT.