Ingezonden persbericht


Plafondschilderij zwaar beschadigd tijdens verbouwing

Museumwacht restaureert het gehele schilderij en vindt verborgen engel

Doek met uitgestoken deel

In Huize Heijendael (Nijmegen) is bij verbouwingswerkzaamheden een buis door het dubbele doek van het plafondschilderij gestoken. De beschadiging in het doek was ongeveer 25 bij 5 centimeter groot en is gerestaureerd door MuseumWacht.

Het schilderij is met behulp van een steiger uit het plafond gehaald. Daarvoor moest de omlijsting voor de helft verwijderd worden. Zo kon men, om het geheel los te krijgen, de spijkerkoppen vrijhakken. De lijst is helemaal meegenomen om deze alvast op kleur te maken.

Doek na restauratie van het uitgestoken deel

Bij de beschadiging is een nieuw stuk in het doek gezet. De draadjes zijn waar mogelijk met elkaar verbonden en ter versteviging is er aan de achterzijde glasvlies aangebracht. Dit materiaal is erg dun, zodat het aan de goede kant van het doek niet te zien is. Aan de andere kant is het is ook erg sterk.

Uiteraard moesten ook de contouren van het beschadigde stuk opgevuld worden, vervolgens is dit geretoucheerd. Je kunt op een vuil schilderij niet retoucheren en daarvoor moest het gehele doek eerst gereinigd worden. Er kwam veel vuil van het doek af, echter zonder het geschilderde daadwerkelijk op te lichten. Op één plek leek in eerste instantie de verf mee te komen. Dat was vreemd, omdat de rest wel goed te reinigen was. Op deze plek bleek een overschildering te zitten, die niet van dezelfde samenstelling was als de rest van het doek. Dat deel was dus niet origineel en hoorde duidelijk niet op het doek. Door het weghalen van de overschildering kwam er een engel tevoorschijn, die oorspronkelijk op het doek thuis hoorde. Het schilderij is teruggeplaatst door de latten vast te schroeven, de gaten op te vullen en deze dezelfde kleur als de lijst te geven.

Deze restauratie is uitgevoerd door MuseumWacht tot groot genoegen van de opdrachtgever. Het in eerste instantie zwaar beschadigde plafondschilderij is prachtig onzichtbaar gerestaureerd en nu zelfs een extra engel rijker.