Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

HUMAN
Woensdag 9 februari 2011
Radio 5 & www.obalive.nl
19.00-20.00 uur

Radiotalkshow over cultuur, politiek, wetenschap en moraal Rechtstreeks met publiek vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Presentatie: Theodor Holman

---

Hoofdgast geograaf en antropoloog Gerrit Jan Zwier schreef het boek 'Op zoek naar meneer Johnsson', waarin hij de zaak Veldhof reconstrueert. De inzet was de erfenis van arabiste Lieneke Woltjer, waaronder enkele kostbare schilderijen van Mondriaan. Was Alex Veldhof, destijds medewerker van de PvdA in de Tweede Kamer, een sluwe oplichter of een wat wereldvreemde man die gewoon de waarheid sprak, hoe onwaarschijnlijk die ook was? Zwier volgt met gevoel voor humor het twintig jaar durende proces vol onlogische redenaties en slechte dossierkennis van rechters.

Gawie Keyser filmrecensent, bespreekt True Grit, het boek en de film. De film, in de versie van de Coen Brothers is net uit - naar het boek van Charles Portis uit 1968. Eerder was er een film in 1969 met de legendarische John Wayne in de hoofdrol, die de auteur en het boekTrue Grit wat naar de achtergrond drukte. Gawie Keyser vergelijkt de twee films en brengt een hommage aan het boek van Portis.

Zwarte of witte scholen? Kabinet doorbreekt taboe! Rondetafelgesprek o.l.v. Theodor Holman met Nausicaa Marbe columniste van de Volkskrant en publicist Coen Brummer. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt geeft het deze week openlijk toe: het kabinet bestrijdt niet langer zwarte scholen, ze worden als een voldongen feit geaccepteerd. Jarenlang is geprobeerd om zwarte leerlingen door de wijk te spreiden, maar als er niets te spreiden valt, zoals in Amsterdam waar het percentage 'zwarte leerlingen' nu eenmaal hoog ligt houdt het op. Nausicaa Marbe is columniste van de Volkskrant en Coen Brummer is publicist.