Forum


10 februari 2011

Manifestatie Buurtalliantie: Samen verantwoordelijk voor het succes van de buurt

De derde Manifestatie Buurtalliantie gaat over succesvolle buurten, krachtige buurtallianties en vruchtbare resultaten van wijkgerichte programma's. Centraal staan de ondernemende professionals die met lef het verschil maken.

FORUM is sinds de oprichting van de landelijke Buurtalliantie als partner actief betrokken. Als lid van de programmaraad en werkgroep regionale bijeenkomsten levert FORUM input (thema's, voorbeeldprojecten, netwerken) voor de inrichting van het programma van de jaarlijkse manifestatie van de Buurtalliantie en de regionale bijeenkomsten.

Op de jaarlijks manifestatie van 10 februari 2011 wordt extra aandacht geschonken aan nieuwe uitdagingen voor het integratievraagstuk. Naast een plenaire lezing en discussiebijdrage door Sadik Harchaoui (Raad van Bestuur FORUM) over onder meer bevindingen van het onderzoek "Een vreemde in eigen land" (2010) zal dit onderwerp in een extra workshoppresentatie met de deelnemers verder verdiept worden. Deze workshoppresentatie en begeleiding zal mede in handen zijn van Chris Huinder (bestuurssecratris FORUM) en Mohamed Mahdi (medewerker programma SOC).

De derde landelijke Manifestatie Buurtalliantie vindt plaats op donderdag 10 februari 2011 in de Fokker Terminal in Den Haag. Meer dan 1000 denkers en doeners die werkzaam zijn voor maatschappelijke ondernemingen ontmoeten elkaar en delen ervaringen. De belangrijkste vragen van de manifestatie zijn: Wat is een succes? Hoe verduurzaam je good practices? Welke activiteiten helpen mensen echt sociaal te stijgen? Welk type professional krijgt het meest voor elkaar? Hoe bevorder je samenhang tussen interventies in buurten? Wat zijn de beste manieren om bewoners bij hun buurt te betrekken? Waar precies ligt de win-win bij MVO in de buurt? Wat zijn goede alternatieve financieringsvormen?

Een dag om niet te missen, vol inspiratie, onverwachte ontmoetingen en verrassende praktijken. Er zijn tientallen buurtexcursies en een marktplein vol inspirerende projecten, met bevlogen professionals, bestuurders en buurtbewoners die ze tot stand hebben gebracht. Naast ontmoeting is er verdieping - wat werkt, wat werkt niet - in de vorm van lezingen, debatten, masterclasses en workshops.

Outline Plenaire lezing en workshoppresentatie

o Land vol vreemden
Hoe staat het met de integratie van niet-westers allochtonen? Slecht, althans volgens autochtone bewoners die in gemengde buurten wonen. Die conclusie, getrokken in een recent onderzoek van Forum en het Verwey Jonker Instituut, lijkt teleurstellend voor al die buurtprofessionals die in die buurten bezig zijn het samen leven te bevorderen. Hebben de integratieprogramma's van de afgelopen 10 jaar niets opgeleverd? Of zien autochtone bewoners de vruchten er niet van? Over nieuwe uitdagingen op het terrein van integratie. Met Sadik Harchaoui - voorzitter Raad van Bestuur Forum, Marilyn Haime - directeur Directie Inburgering en Integratie BiZa, Lidia van Albeda - projectleider Opvoeden Samen Aanpakken en Karien van Buuren - medewerker Voorleesexpress. moderator: Bahram Sadeghi

o Groenateliers
Verder zal in een andere workshop het vraagstuk van actieve betrokkenheid van allochtone bewoners in groen, milieu en duurzaamheid behandeld worden. Het voorbeeld van groenateliers een uitgetest instrument van FORUM zal door Rein Sohilait samen met enkele deelnemers worden gepresenteerd.

www.manifestatie.buurtalliantie.nl
foto

Datum en plaats
donderdag 10 februari 2011
Fokker Terminal
Den Haag

Downloaden
Brochure Buurtalliantie 3

Deelname
Een entreekaart kost EUR 125,- per dag (inclusief lunch en 19% BTW). Kom samen met collega's en ontvang met de speciale Early Bird korting vijf kaarten voor de prijs van vier (geldig tot 17 december). Koop nu kaarten en bekijk het programma op www.manifestatie.buurtalliantie.nl

Meer informatie

o Buurtalliantie

tel.: 020 - 624 63 80

e-mail: info@buurtalliantie.nl

o FORUM

Rein Sohilait

tel.: 030 2974 334

e-mail: r.sohilait@forum.nl