Universiteit van Tilburg


Hartslagcafé
Hoop in NL...
...en een idee van vrijheid

Lezing:
Hartslagcafé - Hoop in NL... en een idee van vrijheid Met Paul Scheffer en Frits Spangenberg
Datum: donderdag 10 februari 2011
Aanvang: 20.00 uur
Toegang:
EUR 2,- / studenten met collegekaart gratis
Voertaal: Nederlands.
Locatie: Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg

Hoop in de samenleving
Na de woede, crisis en angst het afgelopen jaar, kunnen we 2011 wellicht hoopvol ingaan. Waar vinden we hoop in onze samenleving? Hoe geven we een vrije samenleving gestalte? Onze gast Paul Scheffer heeft goede hoop dat onze democratie zich kan vernieuwen. En dat is nodig ook volgens de man die in 2000 voor een mislukking van de multiculturele samenleving waarschuwde.

Een nieuwe doorbraak
De maatschappelijke en politieke verdeeldheid is momenteel diep en regie lijkt onbegonnen werk. Alleen al de elkaar gedogende partijen van kabinet Rutte I weerspreken elkaars beginselen op fundamenteel niveau. Scheffer pleit voor een `nieuwe doorbraak' in de maatschappelijke en politieke verhoudingen. In zijn analyse is de marktwerking doorgeslagen en is het idee van de maakbare samenleving teveel op een zijspoor beland. Meer nog dan hoe we de boel bij elkaar houden, gaat het erom hoe we de boel bij elkaar brengen. Kunnen de door Scheffer aangehaalde Nederlandse karaktereigenschappen `eigenheid' en `openheid' op een nieuwe manier worden verbonden? Frits Spangenberg onderzoekt actuele waarden en leefstijlen aan de hand van het bekende Mentality-model. Al kijkend naar de veranderende samenleving zal hij Scheffer van commentaar voorzien.

Sprekers
Paul Scheffer Nieuw venster : hoogleraar grootstedelijke vraagstukken UvA
Frits Spangenberg Nieuw venster : oprichter Motivaction, onderzoek en strategieontwikkeling

Presentatie
Has Klerx (SG) en Annemarie Hinten-Nooijen (CSV)

Hartslagcafé is een initiatief van Studium Generale en het Center for Science and Values van Tilburg University. Voor deze aflevering wordt samengewerkt met Stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival. Activiteiten CSV
Studium Generale