Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Eerste Landmark van Limburg klaar voor uitvoering Donderdag 10 februari geeft gedeputeerde Noël Lebens het startschot voor de realisatie van de eerste Landmark van Limburg: de 'Veldkapel Pastoorsweg in Koningsbosch'. In 2010 heeft onder de naam Dierbaaroord een project plaatsgevonden waarin mensen hun favoriete landmarks met bijpassend verhaal hebben aangedragen. Een vakjury heeft daaruit de volgende landmarks van Limburg gekozen:

* De Maas (Landmark van Limburg)

* Sittard, oude binnenstad (Landmark van de Westelijke Mijnstreek
* Militaire begraafplaats, Margraten (Landmark van Maastricht Heuvelland)

* Kapel Genooi, Venlo (Landmark van Noord-Limburg)
* Schachtsgebouw Oranje-Nassau I, Heerlen (Landmark van Parkstad Limburg)

* Veldkapel Pastoorsweg, Koningsbosch (Landmark van Midden-Limburg)

Landmarks van Limburg
Een landmark is een herkenningspunt voor de regio, een plek waar mensen iets mee hebben. Markante herkenningspunten met grote toeristische aantrekkingskracht zijn voor de hand liggende landmarks. Maar ook het veldkruis bij het bankje aan de rand van het bos kan een landmark zijn.

Uit de inzendingen van Limburgs Dierbaaroord, heeft een onafhankelijke vakjury, met deskundigen op het gebied van architectuur, heemkunde, cultuur, toerisme en landschap, de meest karakteristieke landmarks per regio én één landmark voor Limburg geselecteerd. Daarbij is gelet op de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het landmark in het landschap (stedelijk of landelijk) en op de bijdrage aan de identiteit van de regio. Voor elke gekozen landmark wordt met lokale organisaties een projectplan uitgewerkt. Voor de uitvoering hiervan heeft het College van Gedeputeerde Staten per regionaal project EUR 10.000,00 uitgetrokken en voor het landmark voor Limburg EUR 25.000,00.

Projectplan Veldkapel Pastoorsweg
Het eerste projectplan 'Veldkapel Pastoorsweg, Koningsbosch' (Landmark van Midden Limburg) is nu klaar voor uitvoering. Daarbij wordt zoveel mogelijk samengewerkt met plaatselijke ondernemers en vrijwilligers. De coördinatie van de uitvoering is in handen van het kerkbestuur O.L.V.O.O. Koningsbosch. Tot het plan behoort:

* het renoveren en restaureren van de kapel en het kruis;
* het plaatsen van een (houtsnijwerk)bord bij de ingang van de kapel;
* het herinrichten, beplanten en bestraten van de directe omgeving van de kapel;

* het bewegwijzeren van de kapel;

* het organiseren van een aantal activiteiten zoals het inzegenen van de gerestaureerde kapel in het voorjaar, het houden van een gezinswandeltocht met de kapel als pleisterplaats en het organiseren van een fietstocht langs kerkelijke bezienswaardigheden van de parochies, Maria Hoop, Peij en Koningsbosch

4-2-2011 15:25