SOS Kinderdorpen en FCF strijden samen tegen baarmoederhalskanker

10/02/2011 09:57

SOS Kinderdorpen / Female Cancer Foundation

Nationale Postcode Loterij steunt project SOS Kinderdorpen met EUR 1.643.600

Amsterdam, 10 februari 2010 - Gistermiddag maakte de Nationale Postcode Loterij (NPL) tijdens haar jaarlijkse Goed Geld Gala bekend dat zij het 'Red mijn moeder project' van SOS Kinderdorpen en de Female Cancer Foundation (FCF) steunt met 1.643.600 euro. In dit project slaan SOS Kinderdorpen en FCF de handen ineen om baarmoederhalskanker in ontwikkelingslanden te voorkomen en voorstadia van deze dodelijke ziekte te genezen.

Wereldwijd treft baarmoederhalskanker jaarlijks 500.000 vrouwen, meestal moeders, waarvan ruim de helft overlijdt aan de ziekte. Tachtig procent van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. FCF en SOS Kinderdorpen bundelen nu hun krachten in de strijd tegen deze ingrijpende ziekte. FCF krijgt toegang tot de medische centra van SOS Kinderdorpen, waardoor zij vrouwen kunnen behandelen die anders buiten hun bereik blijven. De organisatie controleert vrouwen op baarmoederhalskanker en behandelt hen bij een positieve uitslag meteen met cryotherapie, een goedkope en eenvoudige behandeling met vloeibare stikstof.

Algemeen directeur SOS Kinderdorpen Marcel Beerthuizen: "We zijn ontzettend blij met de bijdrage van de NPL aan het 'Red mijn Moeder' project. Zonder deze toezegging zouden we dit bijzondere initiatief nooit kunnen realiseren. De komende drie jaar geven we wereldwijd aan minimaal 400.000 vrouwen voorlichting over baarmoederhalskanker en screenen we 100.000 vrouwen in onze medische centra op deze vorm van kanker. Uit ervaring blijkt dat vijftien procent van de gescreende vrouwen behandeld moet worden. Met deze preventieve behandeling voorkomen wij dat circa 60.000 kinderen hun moeder kwijtraken."

International Chairman Female Cancer Foundation Alexander Peters is ook verheugd met de bijdrage van de NPL: "Onze kleine innovatieve organisatie is met name werkzaam in die gebieden in de wereld waar baarmoederhalskanker het meest voorkomt en verantwoordelijk is voor de sterfte van vele vaak jonge vrouwen met gezinnen met jonge kinderen. Door deze bijdrage krijgt het FCF de kans om aan de basis te voorkomen dat kinderen moeten opgroeien zonder moeder."





http://www.femalecancerfoundation.org