FloraHolland


Unieke digitale infrastructuur levert meerwaarde op voor sierteeltsector

FLORAHOLLAND (8 februari 2011) -

`Hele Nederlandse sierteeltsector in kaart gebracht'

Alle afleverlocaties op de zes vestigingen van bloemenveiling FloraHolland zijn nu gecodeerd en gemarkeerd. Dit is een nieuwe stap in de digitalisering van de sierteeltsector. Behalve FloraHolland zijn ook alle laad- en loslocaties bij kwekers en handelaren uniek en eenduidig gecodeerd volgens de GS1 standaard. GS1 is een wereldwijd geaccepteerd systeem voor het uniek en gelijkvormig coderen. Het spreken van dezelfde logistieke taal levert meerwaarde op voor de ondernemers in de sierteeltsector en voor de hele keten. Deze digitale infrastructuur biedt bovendien mogelijkheden voor diverse toepassingen zoals het vastleggen van het overdrachtsmoment, tracking and tracing en het versturen van de elektronische transportopdracht. Het maakt de keten transparanter en efficiënter. De innovatieve sierteeltsector loopt met deze logistieke mogelijkheden wereldwijd voorop.

Digitalisering transport
Locatiecoderingen maakt het onder andere mogelijk om elektronische transportopdrachten te versturen. Elektronische uitwisseling van informatie vergroot de betrouwbaarheid en efficiëntie in de logistieke keten. De elektronische transportopdracht is een nieuwe stap in de digitalisering van de sector. In de elektronische transportopdracht (ETO) wordt digitaal zowel de lading als de laad- en loslocatie van sierteeltproducten gespecificeerd. De informatie is direct inzichtelijk en ook weer opnieuw elektronisch bruikbaar voor de volgende partij in de keten. Spraakverwarring, handmatige invoering van transportopdrachten en onnodig zoekverkeer rondom de bestemmingsplek behoren hierdoor zo goed als tot het verleden.

Pilot transporteur Te Baerts
Transporteur Te Baerts heeft in december een pilot gehouden. `De eerste ervaringen met de ETO laten zien dat we veel efficiënter kunnen plannen. Ook wordt de kans dat er iets fout gaat flink verkleind, want er hoeft geen informatie meer te worden overgenomen of ingevoerd', aldus Marc Duffhues, logistiek directeur van Te Baerts Internationale Expeditie en Transporten b.v. `De pilot is voor ons aanleiding om zo snel mogelijk onze klanten uit te nodigen om transporten voortaan elektronisch aan te melden.' Binnen twee weken ontvangen de eerste 300 klanten van Te Baerts hierover een brief.

Locatiecoderingen in de sierteeltsector is een project van de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten (VGB), de branchevereniging van de sierteeltvervoerders (VSV) en FloraHolland. Het project `locatiecoderingen in de sierteeltketen' wordt ondersteund door het Productschap Tuinbouw.