Rijksoverheid

Gebruik financieringsinstrumenten bereikt record

Nieuwsbericht | 10-02-2011

MKB bedrijven hebben in 2010 ruim gebruik gemaakt van de overheidsregeling die hen steunt bij kredietaanvragen. Dat blijkt uit een rapportage die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Verhagen benadrukt dat de regeling MKB-bedrijven lucht geeft en er voor zorgt dat kredietverlening aan bedrijven die in de kern gezond zijn, niet in de knoei komt. "MKB'ers vormen de ruggengraat van de Nederlandse economie, financiering voor gezonde investeringsplannen is van levensbelang voor de economische groei", aldus de minister.

200 miljoen borgstelling

In het vierde kwartaal van 2010 (oktober t/m december) hebben 1.100 MKB bedrijven voor in totaal meer dan 200 miljoen euro aan borgstelling ontvangen vanuit het ministerie van EL&I. Het gaat om de zogenoemde Borgstellingsregeling Midden- en KleinBedrijf (BMKB). De totale borgstelling voor het MKB bereikt daarmee in 2010 een recordhoogte van 742 miljoen euro.

Stijgend gebruik

Niet alleen de BMKB, maar ook de overige financieringsinstrumenten van EL&I laten een stijgend gebruik zien. Zo is via de Garantie ondernemingsfinanciering (GO) in het derde kwartaal aan 27 bedrijven voor 270 miljoen euro aan borgstelling verleend.

Over de kredietregelingen

De twee belangrijkste kredietregelingen van EL&I zijn de BMKB en de GO. Sinds 2008 staat de overheid voor ca. 1,9 miljardd euro borg via de BMKB-regeling, waarmee bijna 9.000 bedrijven zijn geholpen. De BMKB is bestemd voor MKB-bedrijven tot 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro. De GO-regeling richt zich op grote en middelgrote bedrijven en is in 2009 van start gegaan. Inmiddels heeft de overheid voor 875 miljoen euro aan garanties verleend aan 157 bedrijven.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Zie ook


* www.twitter.com/eleninieuws | Volg het nieuws van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie via twitter

* Informatie voor de pers


* Kredietcrisis | Onderwerp | Financiën

* Ondernemen | Onderwerp | EL&I

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051