LIOF


300.000 dashboards dit jaar

125 Nieuwe arbeidsplaatsen: IAC Group breidt uit in Born

Sittard-Geleen - International Automotive Components Group breidt haar productievestiging in Born uit van 7.000 naar 10.000 m2. IAC maakt instrumentenpanelen en diverse interieur¬onderdelen voor Ford, Audi en, in 2012, Volvo. De uitbreiding komt op een moment dat de automobielmarkt weer begint aan te trekken. Bij het besluit van het management om, in internationale concurrentie, de investering in Born te doen plaatsvinden waren een risicodragende financiering van NV Industriebank LIOF, een investeringssubsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en een proactieve opstelling van gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg van doorslaggevende betekenis.

IAC Born heeft de crisisperiode goed doorstaan door een reeks van kostenbesparingen door te voeren en door een sterke internationale acquisitiestrategie. In 2009 nam IAC onder andere het Duitse bedrijf Stankiewicz over met negen fabrieken in Europa, gespecialiseerd in acoustics en carpets.

Groei aantal arbeidsplaatsen
Nu de markt weer aantrekt en de crisis een shake-out in de sector heeft bewerkstelligd, profiteert IAC optimaal en groeit de omzet. IAC Born verwacht dit jaar 300.000 dashboards te produceren en heeft naast de bestaande orders ook nieuwe klanten weten aan te trekken. Voor de productie van de Audi A1 in Brussel levert IAC de instrumentenpanelen. Voor het opvolgmodel van de Ford Mondeo, die in Genk wordt geproduceerd, verwacht IAC de instrumentenpanelen, consoles, zijstijlen en diverse andere interieuronderdelen te kunnen leveren. In 2012 start het bedrijf met de productie van deurpanelen voor Volvo in Gent. IAC-manager Koen Beerts verwacht de komende drie jaar een personeelsgroei in Born van 275 naar circa 400 medewerkers en een voldoende kritische massa om de werkgelegenheid in Born ook op termijn te behouden.

Support uit regio
De kostendruk in de sector, en dus ook voor IAC, is hoog en de marges staan onder druk. Dat noopte het bedrijf zich internationaal te oriënteren en voor haar uitbreiding de meest (kosten)efficiënte productielocatie te selecteren. IAC zal in Born ruim 20 miljoen EUR investeren in vervanging en uitbreiding van het machinepark en productieoppervlakte. Specifiek gericht op deze investering in Limburg draagt NV Industriebank LIOF 1,5 miljoen EUR risicodragend bij. Op advies van LIOF kende het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een subsidie toe uit het Besluit Subsidies Regionale Investerings¬projecten. De gemeente Sittard-Geleen verstrekte een arbeidsplaats¬subsidie en faciliteerde het project samen met Provincie Limburg met de benodigde vergunningen. De nieuwbouw voor de uitbreiding wordt dit voorjaar opgeleverd.

IAC Group
IAC Group is in 2006 opgericht door Amerikaanse investeerders WL Ross Funds, Lear en Franklin Mutual Advisers. Zij namen de Europese activiteiten over van Collins & Aikman en later Lear Interior Systems en anderen. Door een gestaag acquisitietraject ontstond in enkele jaren tijd een wereldconglomeraat in de toelevering van automobielcomponenten. Met 28 vestigingen in Europa en 45 in Noord- en Zuid-Amerika, India, China en Japan. IAC Group heeft haar wereldwijde hoofdzetel in Luxemburg met meer dan 19.000 medewerkers en 2,5 miljard USD omzet in 2009.
Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Krefeld ( Duitsland) De Europese activiteiten omvatten de ontwikkeling en productie voor auto-interieur systemen voor nagenoeg alle autofabrikanten in Europa.

Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie:

"De uitbereiding van IAC illustreert dat Nederland een uitstekend vestigingsklimaat heeft, dit kabinet doet er alles aan om dat zo te houden. En natuurlijk is het een opsteker voor Limburg. EL&I en de NFIA zullen zich blijven inspannen voor de toekomst van de auto-industrie in Limburg en het behoud van banen."

Jacques Mikx, hoofd Investeringsbevordering NV Industriebank LIOF: "Voor het industriële karakter van de Limburgse economie is IAC een beeldbepalend bedrijf met als exporteur een grote toegevoegde waarde voor de regio. We zijn er trots op dat we deze investering in competitie met andere regio's voor Limburg hebben kunnen winnen."

Limburgs gedeputeerde van Economische Zaken Jos Hessels vindt het een geweldige opsteker voor de automotive in Limburg. "Dit is goed voor de (eu)regionale economie en goed voor de werkgelegenheid dat deze onderneming zich op deze wijze weet te handhaven en zelfs het initiatief neemt om de Limburgse vestiging stevig te verankeren."

Wethouder en locoburgemeester van Sittard-Geleen Pieter Meekels: "Voor onze gemeente, toch het industriële hart van Limburg, is het natuurlijk fantastisch nieuws dat IAC zijn uitbreidingsinvestering in hier realiseert. Het onderstreept het vertrouwen van het internationale management van deze onderneming in de kwaliteit van ons vestigingsklimaat. Als gemeente hebben we daaraan graag bijgedragen."


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Born - Maastricht, 10 februari 2011

Meer informatie:

IAC Group Europe
Peter Derks
Director Marketing & Business Development
M: +31 (0) 6 51358545
E: peter.derks@iacgroup.com

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Public Relations Manager
T: 043-3280280
E: fridderbeekx@liof.nl