Gemeente Boskoop



Burgemeester Rijsdijk biedt staatssecretaris het Manifest aan

De regio Boskoop vraagt de inzet van de Rijksoverheid voor behoud en versterking van de sierteeltsector in de regio. Hierover nam staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, samen met Liesbeth Spies (CDA lijsttrekker Provincie Zuid-Holland), het manifest `Greenport regio Boskoop: Duurzame en innovatieve sierteelt 2011-2020' in ontvangst uit handen van Coos Rijsdijk, burgemeester van Boskoop. Bleker en Spies waren op 9 februari in Boskoop voor een bedrijfsbezoek aan twee sierteeltkwekerijen.

Het belang van het sierteeltgebied regio Boskoop voor de Nederlandse economie is duidelijk. In de sector is 'Boskoop` nationaal en internationaal een begrip. Om de sterke positie van de regio Boskoop te behouden en te verstevigen zijn maatregelen nodig. Maatregelen voor de verbetering van de infrastructuur en maatregelen voor herstructurering. De regio is hiervoor zelf al met verschillende projecten aan de slag gegaan, maar dat is niet voldoende. Met dit manifest doet de regio een oproep aan het Rijk om mee te helpen dit economisch belangrijke gebied gereed te maken voor de toekomst.

Infrastructuur
De infrastructuur moet verbeteren om de aan- en afvoer van producten te kunnen garanderen, nu en in de toekomst. Hiervoor zijn ingrijpende maatregelen nodig, zoals de aanleg van nieuwe hoofdwegen (Oostelijke rondweg en Westelijke randweg), aansluiting op rijkswegen en een tweede oeververbinding. Hiermee verbetert de leefbaarheid, bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van de regio. De regio heeft zelf al een start gemaakt met de rondweg en het opstellen van de intergemeentelijke structuurvisie.

Herstructurering
De huidige verkaveling maakt het moeilijk voor bedrijven om te moderniseren of uit te bereiden. Daardoor wordt het moeilijk te blijven behoren tot de wereldtop. Herstructurering is noodzakelijk om de beschikbare ruimte beter te kunnen benutten en meer rendabel te maken. Voor herstructurering loopt een pilotproject in Zuidwijk. Dit project moet naast een modern sierteeltgebied ook een aanpak voor herstructurering opleveren die in andere gebieden hergebruikt kan worden.

Rijksoverheid
De Greenport regio Boskoop is belangrijk voor de BV Nederland. Hiervoor is het essentieel dat de structuur van deze Greenport regio Boskoop robuust wordt. Deze investering vraagt meer dan door de sector zelf kan worden opgebracht. Deze investeringen kunnen niet alleen ten laste komen van de regio, net als de baten niet alleen ten goede komen aan de regio maar ook aan Nederland als geheel.

De regio vraagt de Rijksoverheid zich in te zetten voor het beschikbaar stellen van middelen om de structuurversterking te bespoedigen in de vorm van:
o Bijdragen aan een innovatiefonds voor het veelbelovende proces van herstructurering.
o Streven naar vestiging van kennis-, innovatie- en onderwijscentra in de regio Boskoop.
o Middelen voor het realiseren van een robuuste infrastructuur in de Greenport regio Boskoop.

* Manifest Greenport regio Boskoop Duurzame en innovatieve sierteelt 2011-2020.pdf