D66

donderdag 10 februari 2011

Europarlementariërs Iran-delegatie sturen brandbrief aan Rosenthal

Marietje Schaake heeft samen met de voorzitter van de Iran-delegatie van het Europees Parlement, Barbara Lochbihler (Duitse groenen) een brief gestuurd aan de Nederlandse minister Rosenthal.

De relatie tussen Den Haag en Teheran is geëscaleerd na de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. De Europarlementariërs waarschuwen voor het overslaan van de Nederlandse escalatie naar EU niveau. Ze roepen Rosenthal dan ook op dit niet te laten gebeuren en vragen hem om constructief met Hoge Vertegenwoordiger Ashton samen te werken. Zij stelde onlangs voor de reisbeperking voor Buitenland Minister Salehi op te heffen. Dat is gebruikelijk bij ministers van buitenlandse zaken, ook als hun land sancties opgelegd kreeg.

"Iran is een te belangrijk land om relaties mee op het spel te zetten. Dialoog, hoe moeilijk ook, is nodig om over het nucleaire vraagstuk, mensenrechten en regionale stabiliteit te praten. Ook moet de EU zich direct kunnen inzetten voor Europese burgers in Iraanse gevangenissen." In Iran zitten nog talloze Europese burgers gevangen, waaronder twee Duitse journalisten die verdacht worden van spionage. Tijdens een ontmoeting met de Iraanse minister van buitenlandse zaken zou hierover kunnen worden gesproken.

De Europarlementariërs hebben minister Rosenthal in de brief uitgenodigd om met hen over EU-Iran betrekkingen te praten.