Gemeente Oldebroek


Kap bomen Eekhoornlaan Wezep mag doorgaan

De bomen aan de Eekhoornlaan in Wezep mogen van de Rechtbank worden gekapt. De Rechtbank in Zutphen heeft de voorlopige voorziening die door twee bewoners was aangevraagd, afgewezen.

De gemeente is blij dat nu duidelijkheid is in een langlopend dossier dat tot veel onrust in de buurt heeft geleid. In de Eekhoornlaan zijn meer voorstanders dan tegenstanders van de kap. Het oorspronkelijke plan was dat de gemeente op 24 januari 2011 zou beginnen met het kappen van de bomen. Omdat twee bewoners een verzoek om voorlopige voorziening bij de Rechtbank Zutphen hadden ingediend, ging de kap toen niet door. De Voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat het kappen door kan gaan. De exacte motivatie ontvangt de gemeente morgen per post van de Rechtbank.

De gemeente vindt het belangrijk om snel met de kap te beginnen om zo min mogelijk het broedseizoen van vogels te verstoren. De precieze datum van de kap is nog niet bekend, maar de gemeente zal uiterlijk binnen twee weken beginnen.

Geschiedenis
Aan de Eekhoornlaan staan 38 zilveresdoorns. De groei van de bomen zorgt voor allerlei problemen. De wortels beschadigen de opritten en er zijn problemen met de waterafvoer en de riolering. In 2007 en 2008 is begonnen met het maken van een plan. Een langdurig proces van overleg, inspraak en besluitvorming volgde. Er zijn twee informatiebijeenkomsten georganiseerd voor de bewoners van de Eekhoornlaan. De gemeente heeft verschillende varianten de revue laten passeren. Uiteindelijk is besloten om alles te kappen, de grond te verbeteren en nieuwe bomen te planten met meer ruimte. De kapvergunning werd aangevraagd. Dit leidde tot bezwaar en beroep en ondertussen verliep de geldigheid van de vergunning (1 jaar). Een nieuwe kapaanvraag leidde weer tot bezwaar, beroep en de aanvraag tot een voorlopige voorziening bij de rechter. Dit laatste zorgde er voor dat de kapvergunning tijdelijk werd geschorst.