Ingezonden persbericht


EU-groenboek pensioenen


* Pensioenverzekerden moeten op hun hoede blijven


* Verenigd Links komt met alternatief voor rapport Oomen

Brussel, 10 februari 2011 - "Wordt dit plan aangenomen, dan is het hek van de dam. Het pensioengroenboek van de Europese Commissie krijgt amper tegenwicht vanuit het Europees Parlement. Ik ben blij dat ik als schaduwrapporteur met steun van de vakcommissie FEMM een aantal verbeteringen heb kunnen aanbrengen voor met name vrouwen. Per saldo moeten Nederlandse pensioenverzekerden echter wel op hun hoede blijven voor Brusselse ingrepen. Ook voor het rapport van CDA-rapporteur Ria Oomen waar komende dinsdag in Straatsburg over wordt gestemd." Dat zegt Kartika Liotard van Verenigd Links.

Liotard: "In Nederland is het CDA tegen pensioenbemoeienis van de EU. Maar ik stel vast dat het rapport Oomen zich er amper tegen verzet en ook niet tegen Europese harmonisatie en liberalisering. Sterker nog, haar rapport maakt ruim baan voor de 'vrije' markt en voor een mentaliteit van ikke ikke in plaats van solidariteit. Daarom komt Verenigd Links op mijn initiatief met een alternatieve motie voor een resolutie die dinsdag in stemming komt. Het groenboek draagt een neoliberaal en antisociaal karakter. Wie zorgtaken verricht voor kinderen of familie wordt daar nu in de pensioenopbouw voor gestraft. Ik vind dat de ongelijkheid tussen pensioenen voor mannen en vrouwen moet verdwijnen. Ik hoop dat het parlement dinsdag onze verbetervoorstellen steunt."

"Europa probeert - ook tegen de zin van de Nederlandse regering - steeds meer grip te krijgen op ons nationale pensioenstelsel. Het groenboek van de Europese Commissie suggereert in de titel zelfs dat er 'Europese' pensioenstelsels zouden zijn. Maar pensioenen zijn een Nederlandse aangelegenheid en dat hoort zo te blijven."

Het groenboek leverde uit de hele EU 1.673 inspraakreacties op, vooral van banken en pensioenbedrijven. Liotard heeft stevige kritiek op de manier waarop de inspraak is georganiseerd: "Een typisch geval van 'ter inzage leggen niemand zeggen'. Ik ben in Nederland actief de straat op gegaan en merkte dat weinig mensen beseffen dat Brussel zich ook met onze pensioenen wil bemoeien. Aan het eind van de inspraakprocedure heb ik binnen één week met een advertentieactie nog 4.000 reacties van Nederlanders aan het resultaat kunnen toevoegen. Het ging om bezorgde brieven, formuliertjes, mails, faxen en telefoontjes, vooral van ouderen die zich ongerust maken over Brusselse ingrepen in hun oudedagsvoorziening."

Liotard: "De EU-plannen om de stabiliteit en houdbaarheid van pensioenen en pensioenfondsen te garanderen, de solvabiliteitseisen, gaan me te ver. De Europese Commissie blijft hameren op solvabiliteit, maar deze zekerheid kost Nederland veel extra premie, ook minister Henk Kamp heeft dat in Brussel beaamd. In vergelijking met andere landen zijn onze pensioenen redelijk op orde. Maar als we een Europees minimumpensioen zouden invoeren, dreigen we af te glijden naar dat gemiddelde en verliezen we een deel van de gespaarde inleg."

Kartika Liotard heeft niet alleen kritiek op de Europese pensioenplannen; zij is er voorstandster van de mobiliteit van pensioenen te vergroten. "Ik vind dat je gemakkelijker gebruik moet kunnen maken van in het buitenland opgebouwde pensioenrechten. Voor grenswerkers is het vaak lastig om gebruik te maken van buitenlandse pensioenrechten. Soms betalen ze zelfs extra belasting, voordat ze hun pensioen in handen krijgen. Zo'n grensoverschrijdend probleem moet je wel Europees regelen."


· Eurocommissaris László Andor kwam in november de handtekeningen uit Nederland bij Kartika Liotard ophalen. Hij beschouwde de 4.000 reacties aanvankelijk als identiek, maar zegde later toe dat hij elke Nederlandse inzending zou laten meetellen.


· De belangrijkste commentaarpunten bij het pensioengroenboek: http://www.kartikaliotard.eu/?a=113


· Het alternatief van Verenigd Links: http://www.kartikaliotard.eu/?a=139


---

Nieuwe vragen over aspartaam


· Twijfel gezondheidseffecten zoetstof neemt toe


· Ook politieke steun voor scherpere EU-norm groeit

Brussel, 10 februari 2011 - De bedenkingen die Kartika Liotard (Verenigd Links) sinds 2005 uit bij het toelaten van aspartaam als zoetstof, krijgen steeds meer weerklank in het Europees Parlement. "Ik ben blij dat de druk toeneemt, zowel vanuit de politiek als de wetenschap. Ik stel als Europarlementslid nu al zo'n zes jaar vragen bij de toelatingsnormen van deze zoetstof. De jongste resultaten van wetenschappelijk onderzoek bevestigen dat het niet om een onschuldige slankmaker gaat", aldus Liotard, die verwijst naar nieuwe Deense en Italiaanse onderzoeken. "De Europese Commissie moet die bevindingen serieus meewegen in haar beleid. De Europese voedselautoriteit EFSA vindt een dagelijkse inname van 40 milligram aspartaam per kilo lichaamsgewicht toelaatbaar, ik vraag me af of die norm niet omlaag moet." Ook in liberale kringen in het Europees Parlement worden nu vragen gesteld bij de consumptie van aspartaam.

Het meest recente aspartaamonderzoek wijst op een nadelig effect voor zwangere vrouwen. De Deen Thorhaller Halldorsson heeft bij een studie onder een zeer grote groep van bijna 60.000 zwangere vrouwen ontdekt dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrankjes met aspartaam. En ook zijn er aanwijzingen dat aspartaam kanker bevordert. De Italiaanse oncoloog Morando Soffritti signaleert een verhoogde kans op lever- en longkanker bij muizen die gedurende hun hele leven aan aspartaam zijn blootgesteld.

De voedselautoriteit EFSA ziet vooralsnog geen reden om af te wijken van haar norm van 40 milligram. Maar de Franse voedselautoriteit heeft op 12 januari 2011 verklaard dat zij de nieuwste onderzoeken serieus gaat bestuderen. Zo nodig zullen de Fransen de zaak opnieuw aankaarten bij de EFSA. Kartika Liotard: "Ik maak me zorgen over deze kwestie en ik wil dan ook van de Europese Commissie weten of EFSA bereid is om zonder terughoudendheid haar visie op stoffen als aspartaam te heroverwegen. Het kan niet zo zijn dat er gevaren zijn verbonden aan een stof die je vandaag de dag haast niet meer kunt vermijden in je voedsel. Ik wil dat EFSA die nieuwe studies herbekijkt. Voedsel en drank moeten voldoen aan de hoogste standaard." Aspartaam (E951) wordt sinds dertig jaar toegepast als suikervervanger. Bijvoorbeeld in veel 'zoetjes' voor koffie en thee. De stof is bij toeval uitgevonden door een Amerikaan die op zoek was naar een geneesmiddel tegen maagzweren. Aspartaam kwam in 1987 in handen van het bedrijf Monsanto dat het in 2000 weer doorverkocht. De stof wordt toegevoegd aan frisdrank, snoep, kauwgom 'zonder suiker' en aan 'light' voedingswaren.


· Ook leden van de ALDE-fractie willen dat de Europese Commissie haar standpunt over aspartaam heroverweegt:

http://www.corinnelepage.eu/site/tiki-view_blog_post.php?postId=34

-----------------------------------------