Rijksgebouwendienst


Kunstopdrachten Paleis van Justitie in Amsterdam

donderdag, 10 februari 2011

In het IJ, ten westen van het centraal station, zijn de voorbereidingen bezig voor de bouw van het nieuwe Amsterdamse Paleis van Justitie, op dit moment één van de grootste bouwprojecten van de Rijksgebouwendienst. Vier kunstenaars - Barbara Broekman, Jacques van Rhijn, Ad de Jong en Marien Schouten - werken aan de kunstopdrachten voor dit gebouw.
Foto van een sculptuur van Marien Schouten

Sculptuur van Marien Schouten

Een groot mozaïek van betonsteen op de vloer van het buitenterras, een tapijt voor een grote vergaderruimte en een wandbespanning. Dat is het ontwerp van kunstenares Barbara Broekman voor het bedrijfsrestaurant van het nieuwe paleis van Justitie. Haar collega Jacques van Rhijn ontwerpt intussen een reliëf dat bestaat uit twaalf rechthoekige platen gekleurd glas die op enige afstand van de muur aan een roestvrijstalen frame worden bevestigd. De glasplaten worden op door Van Rhijn vervaardigde mallen in een speciale oven gevormd. Het glas moet na het bereiken van de vervormingstemperatuur in 48 uur getrapt afkoelen om de spanningen in het materiaal op te vangen.

Contrast

Ad de Jong maakt grote samengestelde transparante beelden van epoxyhars die hij zelf met pigmenten kleurt. Zijn beeld zal komen te staan in de wachtruimte voor de grootste rechtszaal, een prachtige lichte ruimte met uitzicht op het IJ waarvan de muren en vloeren van wit marmer worden gemaakt en het plafond van metaal. Het plastic beeld van de Jong zal daarmee een spannend contrast aangaan. Kunstenaar Marien Schouten stelde tot slot witte keramische sculpturen voor de opdracht voor, vergelijkbaar met zijn sculpturen die onlangs te zien waren in de galerie van Paul Andriesse op de Westerstraat in Amsterdam. De sculpturen in het nieuwe paleis van Justitie worden alleen veel groter.

Percentageregeling

De vier kunstenaars zijn geselecteerd in het kader van de percentageregeling beeldende kunst, die bepaalt dat bij grote overheidsprojecten één of twee procent van de bouwsom mag worden besteed aan kunstopdrachten.

---