VU medisch centrum

Mindfulness-centrum aan Amstel Academie: Fitness voor de geest

9 februari 2011

`Als een olievlek', zo moet mindfulness zich gaan verspreiden over VUmc en GGZ inGeest, is de ambitie van Mila de Koning. Samen met Inez Dirkzwager en Tineke de Roos werkt zij sinds 1 januari aan de opzet van een Expertisecentrum Mindfulness aan de Amstel Academie. De Koning als projectleider, Dirkzwager en De Roos als trainers.

Foto: Mark van den Brink Inez Dirkzwager (links) en Mila de Koning ontdekten dat de impact van de training mindfulness veel groter is dan mensen van tevoren inschatten Mila de Koning heeft jarenlange ervaring als trainer, aanvankelijk bij GGZ inGeest, later ook bij Prezens, dat zich als onderdeel van GGZ inGeest onder meer richt op preventie. Zij gaf daar mindfulnesstrainingen aan zowel medewerkers als cliënten. Dat blijft, net als de mindfulnesstrainingen voor medewerkers van VUmc. Maar er komt een heleboel bij.
De Koning: "De Amstel Academie vond de tijd rijp om alle kennis en kunde te bundelen. Alle bestaande trainingen en workshops voor medewerkers worden bij het centrum ondergebracht. Het mindfulness-centrum wordt hét referentiepunt voor iedereen bij VUmc, GGZ inGeest en VU, die beroepshalve iets met mindfulness te maken heeft of wil hebben. Een echt expertisecentrum dus, waar mensen terecht kunnen voor intervisie, supervisie of workshops op het gebied van mindfulness. Maar er komt ook een opleiding voor professionals. Behandelaars in zowel de GGZ als de somatische zorg kunnen daar leren hoe ze de inzichten en technieken van mindfulness zelf kunnen toepassen in hun contacten met patiënten en hoe ze zelf mindfulnesstrainingen kunnen geven."

Voorbereiding
De Koning werkt er hard aan om de opleiding najaar 2011 van start te laten gaan. Ze benadrukt dat mensen die interesse hebben, nu al de kans moeten grijpen om een speciale voorbereidende training te volgen, "want je moet natuurlijk eerst zelf 'mindful' zijn, voordat je het kunt overbrengen." De eerste training start nog voor de zomer. Daarnaast begint Inez Dirkzwager binnenkort weer met 'Mentaal Fit op het werk' voor medewerkers. Dirkzwager: "Die training is gericht op persoonlijke ontwikkeling, maar onze ervaring is dat veel mensen naderhand zeggen dat ze heel anders met patiënten en collega's omgaan. De impact is dus veel groter dan je zou denken!"

Aanmelding voor de voorbereidende training voor professionals kan rechtstreeks bij Mila de Koning, m.dekoning@ggzingeest.nl . Kijk voor informatie en aanmelding over 'Mentaal fit op het werk' bij www.amstelacademie.nl , rubriek 'Functiegerichte trainingen'. De trainingen worden na werktijd gegeven in VUmc.

Wat is mindfulness?
De techniek, in feite een leefwijze, waarbij het richten van de aandacht centraal staat, is vooral bekend vanwege het bewezen positieve effect op de mentale veerkracht en balans. Mindfulness is dertig jaar geleden ontwikkeld door de Amerikaanse medicus Jon Kabat Zinn, speciaal voor mensen met chronische pijn voor wie geen behandeling meer mogelijk was. Mindfullness bleek de pijn draaglijker te maken.

Marianne Meijerink

Fotobijschrift: Inez Dirkzwager (links) en Mila de Koning ontdekten dat de impact van de training mindfulness veel groter is dan mensen van tevoren inschatten
bron: Tracer