Algemene Onderwijsbond

CAO-BVE verlengd tot 1 april 2011

Op 1 november 2010 liep de cao voor het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (BVE) af. Werkgevers en vakbonden hebben sindsdien met elkaar gesproken over de situatie in de sector. Er zijn grote financiële onzekerheden, voortkomend uit aangekondigde bezuinigingsplannen. Zolang daarover geen helderheid bestaat, kunnen partijen nauwelijks afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. Omdat er echter op 1 maart 2011 op alle instellingen een ondernemingsraad moet zijn ingesteld en andere wetgeving de positie van het overleg op de instelling wijzigt, is technische aanpassing van diverse cao-artikelen noodzakelijk. Er is daarom besloten om de CAO-BVE te verlengen tot 1 april 2011.
Het onderhandelaarsakkoord kunt u onder dit artikel downloaden

Salaris
De loonafspraken uit het akkoord van februari 2010 worden structureel gemaakt. In 2010 ontvingen alle werknemers naar rato van hun betrekkingsomvang twee maal een uitkering van EUR 200. Deze uitkeringen worden vanaf 1 januari 2011 omgezet in een structurele verhoging van de salarissen in het loongebouw. Op deze wijze is de incidentele uitkering uit 2010 structureel gecontinueerd en verwerkt in de salaristabellen. Deze afspraak betekent niet dat hiermee een algemene salarismaatregel voor 2011 is vastgelegd.

Overgang MR naar OR
In de wetgeving die de introductie van de ondernemingsraden in de sector BVE regelt is bepaald dat de oude Wet medezeggenschap onderwijs (WMO) op 1 maart 2011 vervalt. Instellingen hebben dus tot 1 maart 2011 de tijd om een ondernemingsraad te kiezen en te installeren. Cao-partijen zijn overeengekomen dat bestaande regelingen die na advies of met instemming van de (P)MR zijn vastgelegd, ook na 1 maart 2011 van kracht blijven. Eerst na advies of instemming van de OR, op basis van het nieuwe medezeggenschapsregime, kan er sprake zijn van een regeling die de oude vervangt.

Wijzigingen in de cao-tekst
De bevoegdheden die de medezeggenschapsraad op grond van de cao had, worden omgezet naar bevoegdheden voor de ondernemingsraad (OR). Tevens zijn aan de OR extra bevoegdheden toegekend op grond van het Professioneel Statuut.
De cao-bepalingen over de verplichting tot overleg met vakbonden op de instelling worden aangepast. De wettelijke voorschriften voor het Instellings Georganiseerd Overleg (Igo) zijn vervallen. Tussen de cao-partijen is afgesproken dat er een overleg met de vakbonden op instellingsniveau blijft voor een aantal in de cao en in het sociaal statuut van de instelling beschreven aangelegenheden. Op hoofdlijnen betekent dit dat vakbonden op de instelling met de werkgever spreken in het kader van voorgenomen reorganisaties. Voorts bespreekt de werkgever jaarlijks het sociaal jaarverslag van de instelling met de vakbonden die partij zijn bij de cao.

Faciliteiten ondernemingsraad
De faciliteitenregeling voor de medezeggenschap wordt omgezet naar een nieuwe regeling, met een overgangsperiode van één jaar. Essentie hiervan is dat gedurende het eerste jaar nog 0,35% van de personeelslast beschikbaar is ten behoeve van de totale medezeggenschap voor het personeel. De WOR kent een basis aan faciliteiten toe aan leden van de OR en de eventuele onderdeelcommissies. Zo spoedig mogelijk na installatie komen werkgever en de OR een nieuwe regeling voor het aantal uren voor onderling beraad en overleg overeen. Hiermee is een compromis bereikt, waarmee een soepele overgang naar de OR-situatie kan worden gerealiseerd.

Vervolg
Medio februari zal het kabinet een Aktieplan MBO 2011-2015 bekend maken. Dan wordt meer duidelijk welke aangekondigde maatregelen er daadwerkelijk worden uitgevoerd en welke gevolgen dat gaat hebben voor de budgetten en de schoolorganisatie. Daarnaast voeren de bonden op 17 februari actie tegen de nullijn voor het personeel bij overheid en onderwijs. Cao-partijen verwachten na deze korte verlenging beter in staat te zijn om afspraken te maken over een volwaardige cao voor de periode na 1 april 2011.

Mocht u niet beschikken over de voor PDF-documenten noodzakelijke reader dan kunt u deze via onderstaande button downloaden.