Vitens


Eerste nieuwe brandkranencontract getekend in Apeldoorn

Apeldoorn, 9 februari 2011 - Op 9 februari ondertekenden drinkwaterbedrijf Vitens en de gemeente Apeldoorn een contract met nieuwe afspraken over brandkranen. Hierin staat beschreven wat de verantwoordelijkheden van beide partijen bij plaatsing, onderhoud, gebruik en verwijdering van brandkranen. Hierin staat beschreven wat de verantwoordelijkheden van beide partijen zijn bij plaatsing, onderhoud, gebruik en verwijdering van brandkranen. Het contract is de eerste in een reeks nieuwe overeenkomsten met gemeenten in het verzorgingsgebied van Vitens.

Taken
De brandweer heeft als voornaamste taak om burgers te beschermen door brand te helpen voorkomen en brand te blussen. Hiervoor maakt de brandweer vaak ook gebruik van drinkwater via brandkranen die Vitens op het waterleidingnet heeft aangebracht. Voor Vitens is het van belang dat het gebruik van brandkranen de kwaliteit van het drinkwater niet in gevaar brengt en de drinkwaterlevering gewaarborgd blijft. De brandweer moet ervan uit kunnen gaan dat brandkranen werken en voldoende water leveren. Duidelijke afspraken over aanleg, controle en onderhoud zijn dus nodig om de publieke belangen van beide partijen te dienen: veiligheid en volksgezondheid.

Eenduidige afspraken
Tussen Vitens en de gemeenten in haar verzorgingsgebied bestaan van oudsher veel verschillende afspraken over de omgang met brandkranen. Deze afspraken dateren vaak uit de tijd van de gemeentelijke waterbedrijven waarin ook de bluswatervoorziening op gemeentelijk niveau was geregeld. Die oude afspraken zijn aan vernieuwing toe.

Commissie Nadeelcompensatie & Brandkranen
In 2009 is een onafhankelijke commissie van goede diensten in het leven geroepen. Deze commissie is ingesteld op het verzoek van de publieke aandeelhouders van Vitens, waaronder de gemeente Apeldoorn, met als doel om de nieuwe afspraken rondom brandkranen te stroomlijnen. Naar haar voorzitter wordt deze commissie ook wel de Commissie Burgering genoemd.
Conform het eindadvies van de commissie is nu het eerste brandkranencontract getekend en is een eerste stap in het vernieuwingstraject gezet. In de komende tijd zullen ook met andere gemeenten nieuwe afspraken worden gemaakt. Hiermee is de aftrap van het implementatietraject een feit.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.