Plant Research International



Nieuwe SelectBioControl aanpak leidt tot snellere ontwikkeling en introductie van biologische gewasbeschermingsmiddelen


10 feb 2011
Onderdeel: Plant Research International

Onderzoekers van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, hebben een nieuwe aanpak â SelectBioControl - ontwikkeld voor een snelle en rendabele ontwikkeling van biologische gewasbeschermingsmiddelen. SelectBioControl doorloopt opeenvolgend alle stappen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling, productie, registratie en marketing van deze middelen. SelectBioControl is ontwikkeld onder leiding van dr. Jürgen Köhl, samen met Franse en Italiaanse onderzoekinstituten en het internationale industrieplatform van de producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen (IBMA). Plant Research International verwacht met SelectBioControl de biologische bestrijdingsmiddelenmarkt een belangrijke impuls te kunnen geven.

Afbeelding: Komkommerplanten alleen besmet met de ziekteverwekker Pythium en komkommerplanten besmet met zowel Pythium als met zijn natuurlijke vijand Lysobacter enzymogenes.

Het ontwikkelen van biologische bestrijdingsmiddelen op basis van micro-organismen is een lang en kostbaar proces. In het verleden is veel â publiek en privaat â geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze middelen. Toch heeft dit maar een beperkt aantal succesvolle middelen opgeleverd. Dankzij SelectBioControl worden zowel de kansen op de ontwikkeling van een werkzaam middel als een succesvolle marktintroductie vergroot. Dr. Jürgen Köhl: âWe toetsen bacteriën en schimmels in eerste instantie niet alleen op hun werkzaamheid tegen ziekteverwekkers, maar we kijken ook al naar de economisch belangrijke productie- en marketingparameters. Alleen bacteriën en schimmels die marktpotentie hebben worden in de vervolgfase gedetailleerder onderzocht. Dankzij SelectBioControl blijven de totale ontwikkelingskosten daarom beperkt en zijn kosten en mogelijke risicoâs vooraf beter in te schatten.â

Groei biologische middelenmarkt
Voor de gewasbeschermingsindustrie is volledige of gedeeltelijke vervanging van chemische door biologische middelen steeds interessanter. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt immers meer en meer beperkt door nieuwe regelgeving. Ook de door wetgeving en afnemers gehanteerde toegestane maximale residu limiet (MRL) in voedingsmiddelen worden steeds stringenter. Tenslotte is er het gevaar van de ontwikkeling van resistentie van ziekteverwekkers tegen chemische middelen. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn daarom een nuttig en noodzakelijk onderdeel in de gewasbestrijdingsprogrammaâs van telers. De markt voor biologische gewasbeschermingsmiddelen is relatief klein, ca. 1 miljard dollar. Terwijl de totale omzet in de agrochemie stabiel is, groeit de omzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen echter met 15% per jaar. Europa en Azië lopen hierbij voorop.

Strategische samenwerking
SelectBioControl biedt de gewasbeschermingsmiddelenindustrie in het licht van deze ontwikkelingen unieke kansen. Met de expertise van Plant Research International kan de SelectBioControl aanpak samen met industriële partners voor elke toepassing vertaald worden in een op maat gemaakte en financieel rendabele productontwikkeling.

Biologische en chemische bestrijding
Biologische bestrijdingsmiddelen maken gebruik van de natuurlijke vijanden van een schadelijk organisme, meestal een bacterie of een schimmel. Deze natuurlijke vijanden worden door fabrikanten vermeerderd en als gebruiksklaar gewasbeschermingsproduct verkocht. Telers kunnen met dit biologische bestrijdingsmiddel (een deel van) hun chemische bestrijdingsmiddelen vervangen.
Het is belangrijk dat biologische en chemische bestrijding elkaar aanvullen en niet uitsluiten. SelectBioControl legt daarom de nadruk op de ontwikkeling van biologische bestrijdingsproducten die ook in combinatie met chemische middelen gebruikt kunnen worden.

ENDURE-programma
De SelectBioControl aanpak is beschreven in een artikel in het internationale, wetenschappelijke tijdschrift Biological Control onder de titel âStepwise screening of microorganisms for commercial use in biological control of plant-pathogenic fungi and bacteriaâ.
---

Dit artikel is het resultaat van het door door de EU gefinancierde ENDURE-project dat is uitgevoerd door Plant Research International, het Franse onderzoekinstituut INRA, het Italiaanse CNR en de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA).