Trots op Nederland

Nieuws

10 feb 2011 | De Wietpas

Het kabinet wil, evenals oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht, een wietpas invoeren. Een wietpashouder zou een vaste klant moeten zijn, maar hoe bepaal je dat? Wie controleert dat? Kun je die pas namaken?

Trots op Nederland acht een wietpas geen effectieve maatregel.

Een wietpashouder zou met zijn pas wiet kunnen doorverkopen aan derden tegen een vergoeding. Een nieuwe vorm van criminaliteit is zo geboren. Het drugstoerisme is al aangewezen op de bestaande illegale handel. Een wietpas zal die drugshandel niet tegen houden.

Legaliseren van wiet in Europees verband zou het beste zijn, maar dat lijkt nog geen haalbare kaart gelet op de houding van de omringende landen. Het voordeel zou zijn dat de kwaliteit van marihuana wordt gecontroleerd en de illegale productie en handel verdwijnt. Dit alles in de veronderstelling dat er nog steeds geen overwegende medische bezwaren zijn tegen dit soort drugsgebruik.

Als tussenoplossing zouden de coffeeshops verplaatst moeten worden naar een plek buiten de stadskernen. Dat maakt het probleem beter beheersbaar en het haalt veel overlast uit de steden.