Gemeente Almere

Uitblijven visplan geeft onrust bij sport- en beroepsvisserij

10-02-2011

WK Zoetwatervissen Lage Vaart Johan Houwers, Tweede Kamerlid voor de VVD zal op verzoek van de VVD Flevoland vragen stellen over het uitblijven van de visstandbeheersplannen aan staatssecretaris Bleker. Dit zal gebeuren op 15 februari tijdens het Algemeen Overleg Landbouw en Visserijraad.

In de Beleidsnota Ijsselmeergebied 2009-2015 wordt de datum 2010 genoemd voor het vaststellen van het visstandbeheersplan Ijsselmeer-Markermeer door het ministerie, sport- en beroepsvisserij en waterbeheerders. Het visplan is er nog steeds niet. De sport- en beroepsvisserij blijven hierdoor te lang in het ongewisse. De VVD wil een duurzame visstand, als afspiegeling van een ecologisch gezond en een zo natuurlijk mogelijk milieu, met daarbij passende visserijmogelijkheden. Het Markermeer vormt samen met het Ijmeer een grote zoetwaterplas van meer dan 50.000 hectare. Op het oog een gezond en ongerept natuurgebied, maar in werkelijkheid is het ecosysteem in het Markermeer bij lange na niet op orde. Binnen de ecologie vormt vis een belangrijke graadmeter. Veel vis en veel verschillende vissoorten zijn een positief teken voor het ecosysteem. Helaas laat de visstand al jaren een neergaande trend zien. Omdat vis onderdeel is van een aantal voedselketens en een belangrijke voedselbron is voor visetende watervogels, geeft deze afname ook daar problemen. We moeten ons realiseren dat de neergaande trend van de huidige visstand onze Natura2000 doelstellingen in gevaar brengt.
Herstel van de visstand, waardoor zowel de mogelijkheden voor de beroepsvisserij als die voor de sportvisserij verbeteren; dat wil de VVD. Dit moet gebeuren door onttrekking van vis op een ecologisch en duurzaam verantwoorde wijze, dat wil zeggen rekening houden met de populatieopbouw en bescherming van de paaistand, en met gebruik van selectief vistuig zodat de bijvangst van andere dieren dan de doelsoort geminimaliseerd wordt (dit betreft zowel vis als vogels). De belangen van natuur, beroepsvisserij en sportvisserij moeten meer in evenwicht komen volgens de Flevolandse VVD. Het ideaal is een samengaan van een mooi sportvisgebied met duurzame beroepsvisserij. Want goed beschouwd hebben natuurbeschermers, sport- en beroepsvissers op langere termijn eenzelfde belang.
De VVD vindt een gezonde visstand en evenwichtig ecosysteem van het Markermeer noodzakelijk, uiteraard ook voor de vis zelf.