Technische Universiteit Eindhoven

Procestechnologie in Eindhoven wordt Europees zwaargewicht

Geplaatst: 10 februari, 2011

De TU/e heeft vandaag Volker Hessel benoemd tot hoogleraar Micro Flow Chemistry and Process Technology. Hij is de vijfde nieuwe hoogleraar die het cluster Procestechnologie aantrekt in een jaar tijd. Ook heeft de groep nu vier onderzoekers in huis die beschikken over prestigieuze Europese miljoenensubsidies.

Volker Hessel. Archieffoto Photodette.

Professor Hessel is al sinds juli 2005 aangesteld als deeltijdhoogleraar Micro Process Engineering in de faculteit Scheikundige Technologie (ST) in de capaciteitsgroep Chemische Reactortechnologie van prof. dr. ir. Jaap Schouten. De Duitse wetenschapper is momenteel daarnaast nog directeur R&D Chemical Process Technology van het Institut für Mikrotechnik in het Duitse Mainz. Hij gaat per 1 april in de faculteit ST voltijds aan de slag op zijn nieuwe leerstoel.

Europese top
Hessels onderzoek naar microreactoren kent een vliegende start door de toekenning van een Advanced Grant door de European Research Council (ERC) ter grootte van 2,5 miljoen euro, in oktober 2010. Drie van de zes hoogleraren bij Procestechnologie hebben in de afgelopen periode zo'n Advanced Grant toegewezen gekregen (naast Hessel ook Kuipers (2009) en Schouten (2008)). Eén van de universitair hoofddocenten (Niels Deen) kreeg in 2010 een ERC Starting Grant. "Met deze groep zijn we echt een Europees 'powerhouse' op gebied van procestechnologie", aldus Jaap Schouten.

Met de benoeming van Hessel en van vier andere hoogleraren in het afgelopen jaar in het cluster Procestechnologie (Hans Kuipers, Martin van Sint Annaland, Jan Meuldijk, Maaike Kroon), geeft de faculteit Scheikundige Technologie uiting aan haar ambities om qua onderwijs en onderzoek op gebied van procestechnologie tot de Europese top te willen horen.

Microreactoren
Professor Hessel is gespecialiseerd in de intensivering van organische reacties in microreactoren. In deze geavanceerde chemische reactoren zijn de procescondities zeer goed te beheersen en kunnen reactiesnelheden aanmerkelijk worden vergroot ten opzichte van de huidige chemische productieprocessen. Hierdoor kunnen deze reactoren veel kleiner worden uitgevoerd dan de klassieke, grootschalige procesfabrieken. Zo ontstaan er multifunctionele en modulaire tabletop-fabriekjes die snel en flexibel inzetbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden getransporteerd naar de plaats waar de eindproducten nodig zijn of waar de grondstoffen aanwezig zijn.

Energiezuinig
Een belangrijke voordeel is de vermindering van energie- en grondstoffenverbruik. Verder kunnen de productieprocessen veiliger, is er betere productkwaliteit en een kortere time-to-market. Daarnaast bieden microreactoren grote mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe reactieroutes en nieuwe chemicaliën. De ontwikkeling van nieuwe chemische synthesemethoden in microreactoren in het laboratorium is al volop gaande. Laboratoriumreactor en productiereactor kunnen vervolgens één en hetzelfde apparaat zijn, waardoor productieopschaling aanzienlijk sneller en goedkoper zal worden.

Sectorplan
De opbouw van het cluster Procestechnologie heeft ondermeer kunnen plaatsvinden met financiële steun uit het Sectorplan Natuur- en Scheikunde. Deze middelen zijn door de minister van Onderwijs ter beschikking gesteld voor een structurele versterking van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuurkunde en scheikunde aan de algemene en technische universiteiten.