Plan Nederland

Plan gaat Missing Child Alert-netwerk opzetten

09 februari 2011

Plan Nederland en de kindertelefoonorganisatie Child Helpline International gaan met de steun van de Nationale Postcode Loterij een Missing Child Alert-netwerk opzetten in de landendriehoek Bangladesh, Nepal, India. De kans dat verhandelde kinderen worden teruggevonden en gerehabiliteerd, neemt hierdoor aanzienlijk toe. Bovendien is de kans groter dat (netwerken van) kinderhandelaars worden opgespoord en daders worden gestraft. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de EUR4,6 miljoen uit de Extra Trekking van de Nationale Postcode Loterij die Plan Nederland vandaag heeft ontvangen.

In ontwikkelingslanden is de handel in kinderen een groot en verschrikkelijk probleem. Alleen al in India verdwijnen jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 kinderen; wereldwijd worden naar schatting jaarlijks zo'n een tot twee miljoen kinderen verhandeld. De kinderen worden te werk gesteld in bordelen, sweatshops of fabrieken, of vermoord voor hun organen.

Ouders hebben geen geld, geen invloed en niemand tot wie zij zich kunnen wenden. De lokale politie kan of wil niets doen. En zelfs als een verhandeld kind weet te ontsnappen, wordt het vaak als een paria behandeld, in naam van cultuur, traditie of religie.

Grensoverschrijdend alarmeringssysteem

Plan vindt dat kinderhandel moet stoppen en start daarom het Missing Child Alert-netwerk in de landendriehoek Bangladesh, Nepal, India, waar kinderhandel bijna epidemisch is. In analogie met het Nederlandse Amber Alert, is het Missing Child Alert een grensoverschrijdend alarmeringssysteem met als doel verhandelde kinderen op te sporen en op te vangen en daders te straffen. Het Missing Child Alert biedt ook een meldpunt waar kinderen via een mobiele telefoon of andere communicatiemiddelen hulp kunnen inroepen.

Het Missing Child Alert heeft de ambitie uit te groeien tot het algemene noodnummer in de regio in geval van (dreigende) kinderhandel, dat iedereen (gratis) kan bellen.

Droom

"Wij hebben een droom", zegt Liesbeth Pruijs, commercieel directeur van Plan Nederland.

"De droom dat geen enkel meisje in Nepal ooit nog haar kinderlijke onschuld verliest. Dat geen kind in Bangladesh de hel van een bordeel hoeft mee te maken. Dat geen Indiaas kind nog wordt geronseld voor onmenselijk werk in sweatshops of mijnen. Dat kinderhandelaren worden gepakt en gestraft. We hebben die droom omdat het moet en omdat het kan. Als we het samen doen."
""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20