Openbaar Ministerie

Tot 9 jaar geëist voor drugssmokkel in cateringtrolleys

10 februari 2011 - Arrondissementsparket Haarlem

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen weken tegen 15 verdachten tot 9 jaar celstraf geëist voor betrokkenheid bij een of meer drugstransporten en/of pogingen daartoe, tussen 12 september en 25 december 2009. In totaal zijn er 17 verdachten, van wie er 13 op de luchthaven werkten. De drugs werden met behulp van cateringtrolleys het land binnengesmokkeld. Donderdag eiste de officier van justitie 8 jaar cel tegen een 36-jarige verdachte uit Amsterdam.

Op Bonaire, Curaçao en in Suriname werden drugs verstopt in cateringtrolleys in vliegtuigen. Door cateringmedewerkers op Schiphol werd de bewuste trolley uit het toestel gehaald, de cocaïne werd eruit gehaald en buiten het luchthaventerrein gebracht. Het OM op Schiphol heeft in het onderzoek, genaamd Pan, zicht gekregen op acht drugstransporten. In vier daarvan is cocaïne in beslag genomen, in totaal 33,5 kilo (2 transporten op Bonaire en Curaçao, totaal 17,5 kilo, 2 transporten in Nederland, totaal 16 kilo).

De verdachten opereerden in wisselende samenstelling. Twee verdachten worden door het OM gezien als leidinggevenden. De eerdergenoemde 36-jarige Amsterdammer en een 47-jarige man uit Capelle aan den IJssel coördineerden volgens het OM de transporten en onderhielden de contacten met het buitenland. Het OM eiste tegen hen respectievelijk 8 en 9 jaar cel voor de drugsfeiten, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Ook vijf anderen worden vervolgd voor witwassen. De witgewassen bedragen variëren van 25 duizend euro tot 182 duizend euro.

De verdachten zijn tussen de 25 en 57 jaar oud en komen onder meer uit Amsterdam, Capelle a/den IJssel, Den Haag en Almere. De officier van justitie heeft bij een aantal verdachten een ontneming aangekondigd. Dat betekent dat via de rechter getracht wordt het geld dat zij met criminele activiteiten hebben verdiend af te nemen.

De rechtbank doet op 25 februari om 13.15 uur uitspraak in de rechtbank te Schiphol in de zaken tegen 15 verdachten. De zaak tegen de 16e verdachte is aangehouden tot eind april. Een 17e verdachte is vorig jaar door de rechtbank Haarlem al veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn rol.